Nieuws

Heitinga prijst scorende Conceição na debuut in Jong Ajax

Francisco Conceição heeft zijn eerste officiële doelpunt in het wit-rood-wit te pakken. De negentienjarige Portugees tekende maandag namens Jong Ajax voor de 1-1 tegen Telstar, wat uiteindelijk ook de eindstand werd.

09 augustus 2022 - 09:52
Conceicao 1200
‘Chico’ laat zich nadrukkelijk zien bij Jong Ajax. © Pro Shots

De supporters die aanwezig waren op De Toekomst, wierpen bij aankomst direct een blik op het opstellingenformulier. Speelt Lorenzo Lucca? Het antwoord op die vraag was ‘nee’. De Italiaanse spits behoorde niet tot de wedstrijdselectie van John Heitinga. Dat gold wel voor Conceição.

Het is altijd leuk een nieuwkomer voor het eerst aan het werk te zien. Wat heeft hij in zijn mars? Kunnen we veel vuurwerk verwachten het komende jaar? ‘Chico’, zoals zijn bijnaam luidt, stelde in ieder geval niet teleur. De lichtvoetige buitenspeler dartelde over het veld en probeerde direct zijn stempel te drukken.

Dit alles tot tevredenheid van Heitinga. “Je ziet dat het een smaakmaker is,” stelde de hoofdcoach na afloop tegenover ESPN. “Conceição is vaardig, hij heeft technische kwaliteiten en is heel goed in de een-tegen-een. Het is een jongen die het verschil kan maken. Een speler met potentie.”

Aanbevolen
Pierie wil tot winterstop in zichzelf investeren bij Jong Ajax

Jong Ajax kwam tegen Telstar al snel op achterstand. Koen Blommestijn kopte de gasten in de openingsfase op voorsprong. De Amsterdammers hadden bijna een helft nodig om de schade te repareren. De verdiende gelijkmaker viel vlak voor rust. Deze kwam op naam van Conceição.

Hij stond op de goede plek om na een geblokt schot van Youri Baas alsnog doeltreffend uit te halen. De Portugees vierde het doelpunt door naar zijn gezicht te wijzen. ‘Onthoud mij’, leek hij ermee te willen zeggen. We hopen van harte dat Conceição zijn voeten nog veelvuldig laat spreken en dat hij op termijn van grote waarde wordt voor Ajax 1.

Heitinga genoot in ieder geval van de eerste minuten van de zomeraanwinst. “Voor dit soort spelers komen de mensen naar het stadion. Het is goed dat hij nu speelminuten maakt. Hij sticht constant gevaar. Dat wil je. Domineren op de helft van de tegenstander en kansen creëren. Die kansen zijn er genoeg geweest.”

Voldoende voor een overwinning bleek het niet. Jong Ajax en Telstar besloten het treffen op De Toekomst met een 1-1-stand op het scorebord.