Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax schrikt tegen Fortuna Sittard op tijd wakker en dit valt op

De eerste driepunter van het seizoen is binnen! Toch leek het er in de eerste helft tegen Fortuna Sittard absoluut niet op dat Ajax zou zegevieren. De ploeg schrok na rust gelukkig wakker. Uiteindelijk werd met 2-3 gewonnen. Dit viel verder op.

06 augustus 2022 - 18:24
Verslagforaja800
Raakte Davy de bal aan bij de 1-1? Hij telde sowieso! © Pro Shots

Keeperswissel
Het was deze week het meest besproken onderwerp rondom Ajax: de keepersstrijd. Jay Gorter bewees zichzelf tijdens het duel met PSV (3-5) geen goede dienst door twee keer flink in de fout te gaan. Het was daarom nog maar de vraag of de jonge goalie ook in Sittard onder de lat zou staan.

Alfred Schreuder koos uiteindelijk voor Remko Pasveer. “We moeten niet vergeten dat Pasveer vorig jaar basiskeeper was in een groot deel van het seizoen. Remko heeft het toen heel goed gedaan. Hij is rustig, goed aan de bal en coacht goed,” zo verklaarde de trainer vooraf bij ESPN. Speelt Gorter dan volgende week weer wel? “Daar gaan we niet van uit.”

Schreuder voerde noodgedwongen ook een andere wijziging door. De geschorste Edson Álvarez werd op het middenveld vervangen voor Daley Blind, waardoor we Perr Schuurs links centraal achterin zagen. 

Ajacieden in vakantiemodus
We zijn niet zo van het doemdenken, maar we maken ons toch een beetje zorgen over de defensie. Pfoe, wat zag Ajax er in Sittard kwetsbaar uit. Na slechts zes minuten kreeg het dan ook meteen een draai om de oren. De bal werd ingeleverd, waarna Paul Gladon aan de aandacht van de Ajaxverdediging kon ontsnappen en Pasveer in de lange hoek kon passeren.

Ajax had zijn zaakjes in Limburg gewoon niet op orde. Het was traag in de omschakeling, slordig in balbezit en simpelweg niet fel genoeg. Fortuna zat er daarentegen bovenop, terwijl de Ajacieden in de laagste versnelling voetbalden. Het leek wel alsof de ploeg van Schreuder nog in vakantiemodus zat.

Ommekeer door goal Taylor of toch Klaassen?
Er was werk aan de winkel in de tweede helft. Een heel hoop werk. Schreuder greep in door Davy Klaassen en Brian Brobbey binnen de lijnen te brengen, ten koste van Schuurs en Steven Berghuis. Dat wierp gelijk zijn vruchten af. De bal lag na drie minuten al in het netje. Klaassen schampte de voorzet van Taylor net genoeg. Precies dat was voldoende voor de gelijkmaker. De invaller vertelde na afloop dat hij de bal echt licht had geraakt met de noppen.

Het was hoe dan ook een welkome opsteker, waarna Ajax doorpakte. Er zat ineens een stuk meer pit in de ploeg. Het leidde zelfs tot de voorsprong. Brobbey leek in de combinatie met Devyne Rensch buitenspel te staan, maar na ingrijpen van de VAR bleek de treffer van de rechtsback toch geldig. Uitgesteld juichen!

Fraaie aanval en wedstrijd beslist! Toch?
Ajax had er een helft voor nodig, maar stelde na de thee orde op zaken. Daarbij was een belangrijke rol weggelegd voor Brobbey. Na de aangever te zijn bij de 1-2, mocht hij zelf de derde Ajaxtreffer maken. De spits was het eindstation van een fraaie aanval. Het kost je via een omweg een paar centen, maar je hebt er wel wat aan. We zijn blij dat Brobbey weer gewoon bij Ajax voetbalt!

Via Steven Bergwijn leken de Ajacieden uit te lopen naar 1-4, maar zijn doelpunt werd afgekeurd. Dat werd de rake vrije trap van Burak Yilmaz echter niet, waardoor het in de slotfase toch nog spannend werd. Tot een late gelijkmaker kwam het gelukkig niet.  

Zo stond er na ruim negentig minuten dus een 2-3-eindstand op het scorebord. De eerste driepunter van het seizoen is binnen, maar Schreuder lijkt de puzzel nog niet volledig te hebben gelegd. Tegen FC Groningen moet het beter, vooral vanaf het begin. Ajax kan dan in ieder geval rekenen op de steun van een uitverkochte Johan Cruijff Arena.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >