Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

We missen je (weer) ouwe

Het gerucht ging al langer rond, maar exact een jaar geleden was het dan echt zover: het historische Ajaxlogo, in de volksmond het oude logo genoemd, keerde terug op het thuisshirt van ons aller Ajax.

14 juli 2022 - 11:53
Oude Logo Shirt 1200
Het mooiste, tijdelijk terug op het Ajaxshirt. ©De Brouwer

Nadat er in de loop der jaren meerdere actiemomenten door de initiatiefgroep ‘Geef Ajax zijn gezicht terug’ waren ondernomen, volgde mede door hun inzet een voor ons supporters historisch moment. Het mooiste logo van de wereld keerde terug op de plek waar het hoort: dichtbij ons hart, daar waar deze zo hard klopt voor onze club.

De rijen voor de Ajax Fanshop, zowel online als offline, waren ongekend. Het shirt ging in grote getale over de (digitale) toonbank. Iedereen was wild-enthousiast en liep met de borst vooruit! Uiteraard vroegen wij de Ajaxdirectie of het oude logo voor altijd terugkeerde, maar het antwoord op die vraag was eensluidend: nee. Het was helaas eenmalig. Je kunt daar van alles van vinden, maar duidelijk is het in ieder geval wel.

Ook de initiatiefgroep kwam dit ter ore. Na dankzeggen voor de tijdelijke terugkeer van het logo, startte zij direct een campagneteam onder de titel ‘Ons nieuwe Ajaxlogo’, met als doel om het logo voor altijd te laten terugkeren. De actie, waarbij met een zogenoemde logobus twee weken lang door Amsterdam en omstreken werd getrokken, was een groot succes.

Ik spreek de hoop uit dat het klassieke Ajaxlogo opnieuw terugkeert, maar dan voor eens en altijd.

Wij als supportersvereniging raadpleegden opnieuw ons ledenpanel om te onderzoeken waar de voorkeur van de achterban ligt. De conclusie was, net als in een eerder onderzoek uit 2014, eenduidig: het klassieke logo heeft de voorkeur. Zowel in 2014 als 2021 waren supporters dus consequent.

Wat het klassieke logo exact is en waar het vandaan kwam, beschreef de ons bekende Ruud Westerink mooi. Ruud studeerde af op de symboliek in de Ajaxsupporterscultuur. Een prima onderwerp in mijn ogen. Precies waarover het vaak moet gaan binnen een voetbalclub.

Ik spreek dan ook de hoop uit dat het klassieke logo op korte dan wel lange termijn opnieuw terugkeert, maar dan voor eens en altijd.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >