Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Uefa gaat testen met staantribunes bij Europese wedstrijden

Er is niets zo mooi als een kolkende Johan Cruijff Arena tijdens een Europees avondje. Heerlijk hossen, zingen en springen. Toch is het bij wedstrijden onder de vlag van de Uefa officieel verboden te staan op de tribunes, maar daar komt binnenkort wellicht verandering in.

27 juli 2022 - 17:00
Staanplaatsen 1200
Dit is in nationale competities al heel normaal. © SV Ajax

De Europese voetbalbond gaat komend seizoen namelijk testen met het veilig gebruiken van staantribunes. In de Johan Cruijff Arena gaan we daar niet direct iets van merken, want het testprogramma geldt voor wedstrijden in Engeland, Duitsland en Frankrijk. Toch is het een belangrijke stap naar een langgekoesterde supporterswens.

Al jarenlang voert Football Supporters Europe (FSE) actie om het verouderde verbod op staan in voetbalstadions op te heffen. Het onderwerp werd afgelopen week wederom besproken tijdens het European Football Fans Congress in Frankfurt en Uefa-secretaris-generaal Theodore Theodoridis bevestigt in het gepubliceerde persbericht dat die aanhoudende lobby nu zijn vruchten afwerpt.

“De lancering van dit testprogramma met veilige staantribunes is een welkome beslissing voor voetbalsupporters en clubs over het hele continent, die veelvuldig hun wens hebben uitgesproken te staan bij Europese wedstrijden. Het doel van het programma is de Uefa in staat te stellen het gebruik van een reeks verschillende staantribunes in de deelnemende landen te observeren. Deze waarnemingen, uitgevoerd door onafhankelijke experts, gaan als leidraad dienen voor toekomstige beslissingen over het staan bij Europese duels.”

Theodoridis erkent dat fanatieke supporters een belangrijke bijdrage leveren aan de sfeer in stadions. “We kijken ernaar uit om ons werk met Football Supporters Europe voort te zetten en te zorgen dat fans hun passie op de veiligst mogelijke manier kunnen beleven.”

Aanbevolen
Ajacieden vermaken zich prima tijdens gezellig bekeravondje

In de nationale competities zijn we daar al aardig aan gewend. Zuid 1 heeft niet voor niets een staanconstructie over het gehele vak. FSE-bestuurslid Gregor Weinrech omschrijft het besluit van de Uefa dan ook als een natuurlijke ontwikkeling, maar spreekt desondanks over een historische overwinning voor de Europese supportersbeweging.

“Wij zijn blij met de veranderingen binnen de Uefa, waarbij in het nieuwe veiligheidsbeleid rekening wordt gehouden met de behoeften en verwachtingen van fanatieke supporters. Voor onze leden is de campagne ‘Europe Wants to Stand’ er altijd op gericht geweest fans zelf de keuze te geven hoe ze hun team op een veilige manier kunnen ondersteunen.”

Hoewel de testfase komend seizoen nog geen gevolgen heeft voor de Europese wedstrijden van Ajax in de Johan Cruijff Arena, biedt de huidige ontwikkeling wel perspectief voor de nabije toekomst.

Bovendien bestaat de mogelijkheid dat de capaciteit van verschillende uitvakken toeneemt in de landen waar het testprogramma wordt gedraaid. Dat kan voor Ajax gunstig zijn, wanneer in de Champions League een tegenstander uit Duitsland, Engeland of Frankrijk wordt geloot. Wordt vervolgd!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >