Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt op bij oefenzege Ajax op RB Salzburg

Ajax heeft de eerste oefenwedstrijd op Oostenrijkse bodem winnend afgesloten. De ploeg van Alfred Schreuder was in Saalfelden met 3-2 te sterk voor Red Bull Salzburg. Dit viel op.

Door Jordy Haak
19 juli 2022 - 20:23
Klaassen In Actie 1200
Klaassen was als invaller direct belangrijk. © AFC Ajax

Mooi gebaar voor Haller
Soms zijn er belangrijkere zaken dan voetbal. Het bericht dat bij Sébastien Haller een tumor in zijn testikels is ontdekt, kwam maandag dan ook keihard binnen. Online regende het steunbetuigingen voor de voormalig Ajacied en kersvers spits van Borussia Dortmund.

Ook zijn voormalig ploeggenoten maakten dinsdag een fraai gebaar. Voorafgaand aan het treffen met RB Salzburg poseerden zij met een shirt met het rugnummer 22. Mooi! Wij kunnen er slechts aan toevoegen dat we Seb heel veel sterkte wensen.

Kudus als gelegenheidsspits
Door het vertrek van Haller, Danilo en de gehuurde Brian Brobbey – van wie nog steeds op een terugkeer wordt gehoopt – heeft Schreuder momenteel geen echte centrumaanvaller in zijn selectie. Zodoende mocht Mohammed Kudus in Saalfelden als gelegenheidsspits opdraven en aantonen of er stiekem een goaltjesdief in hem schuilt.

We legden hem langs de meetlat en zagen de Ghanees in de openingsfase van de wedstrijd nog een grote kans missen, maar vlak voor rust maakte Kudus dat ruimschoots goed. Uit een afgemeten voorzet van Steven Bergwijn kopte de ‘aanvaller’ de bal hard tegen de touwen. Een aanval uit het boekje. En een doelpunt dat Ajax een 2-1-voorsprong bezorgde.

Wijndal overtuigt
Er waren op dat moment namelijk al twee treffers gevallen. Dusan Tadic benutte een strafschop nadat Owen Wijndal in de rug was gelopen. Luttele minuten later maakte Nicolas Copaldo gelijk.

Of ons verder nog iets opviel in het eerste bedrijf? Vooral dat Wijndal zich nadrukkelijk manifesteerde en met enkele uitstekende ingrepen voorkwam dat RB Salzburg vaker het net vond. Vooral de sliding waarmee hij zijn opponent voor een leeg doel van scoren afhield was bewonderenswaardig.

Klaassen direct belangrijk
In de rust voerde Schreuder slechts één wissel door. Doelpuntenmaker Kudus maakte plaats voor Davy Klaassen. “We zijn goed onderweg en spelers moeten meer minuten gaan maken. De meeste jongens blijven vandaag daarom een uur staan,” zei de oefenmeester vooraf tegen Ziggo Sport.

Klaassen had vervolgens direct een aandeel in de derde treffer van Ajax. Via Tadic en Steven Berghuis belandde de bal bij de invaller, die een piekfijne assist verzorgde op Kenneth Taylor. De talentvolle middenvelder, die vorige week zijn contract verlengde tot 2027, schoot vervolgens beheerst raak. Tik, tak, doelpunt. Zo zien we het graag!

Defensief kwetsbaar
Na 63 minuten werd het blik wissels alsnog opengetrokken en kwamen er acht nieuwe namen binnen de lijnen. Dit vernieuwde elftal kreeg nog wel een tegentreffer te incasseren. Sean Klaiber liet zich de bal veel te simpel ontfutselen, waarna Benjamin Sesko de trekker overhaalde. Sneu voor Jay Gorter, die verder sterk stond te keepen.

In defensief opzicht oogde het allemaal niet heel stabiel, maar daarbij moet worden aangetekend dat Jurriën Timber niet in actie kwam en het nog wachten is op de opvolger van Lisandro Martínez.

Bovendien is Salzburg geen misselijke opponent. De club werd al negenmaal op rij kampioen van Oostenrijk en is al een stuk verder in de voorbereiding. Voor hen begint aanstaande vrijdag de competitie alweer. Kortom, een prima graadmeter om te zien hoe de ploeg van Schreuder er momenteel voorstaat.

Aanstaande zaterdag wacht de volgende test alweer. Dan is Eintracht Frankfurt de tegenstander.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >