Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Ik wil een tweede Johan Cruijff Arena!

Er moet een tweede Johan Cruijff Arena komen en wel zo snel mogelijk. Het had er natuurlijk allang moeten zijn. Weet je, ik wil het stadion ook gerust zelf bouwen. Sterker nog: precies dát is juist de bedoeling!

02 juni 2022 - 10:40
Arena 1200
Kom maar op met die (mini-)hijskraan! © Pro Shots

Ik zie mezelf nog aan de eettafel zitten met een kartonnen boekwerk vol met gestanste bouwplaten. Zestien pagina’s met kartonnen onderdelen die je uit het boek moest drukken en vervolgens op de juiste wijze aan elkaar moest lijmen tot het destijds fonkelnieuwe Ajaxstadion. Waar begin je?

Op de voorkant van het boekwerk stond een tekening van de toen nog Amsterdam Arena. Erboven in grote letters: ‘DE BOUWPLAAT’ en ‘HET AJAX HOME’. In de linkerhoek een belofte: ‘Geen schaar, alleen lijm nodig.’ En heel veel geduld, maar dat vertelde men er vooraf niet bij.

Het zal ergens in 1996 zijn geweest. Ik ben klaar voor de strijd. De eettafel is mijn bouwlocatie en ik ben de enige aannemer. Als alle onderdelen verspreid en geordend op tafel liggen, kan de constructie beginnen. Binnen de kortste keren zit ik tot aan mijn ellebogen onder de lijm, blijkt het veld scheef in het stadion te zitten en moet ik lang zoeken naar de hoofdtribune, waarmee de kat aan de haal was gegaan.

Wat heb ik heerlijk zoet zitten zwoegen. Er stond uiteindelijk een échte Amsterdam Arena, maar wel eentje vol deuken en een eh... niet al te stabiele dakconstructie. Toch had ik het maar mooi geflikt. Het ding stond weken te pronken op mijn slaapkamer, tot ik er per ongeluk een keer op ging zitten. Renovatie bleek niet meer mogelijk en een enkeltje grijze container volgde.

Ik zou mijn eettafel meteen weer afhekken en transformeren tot bouwlocatie. Bouwlampen erop en alles. Mij niet storen.

Je kunt tegenwoordig overal bouwpakketten van stadions bestellen. Ontzettend veel clubs verkopen zelf te monteren 3D-stadions in hun fanshops. Stamford Bridge, Celtic Park, De Kuip, Het Jan Breydelstadion, La Bombonera, Parc des Princes, de Allianz Arena, het Signal Iduna Park en Mestalla. Het zijn slechts enkele van vele voorbeelden. Zelfs sc Heerenveen, Fortuna Sittard, SC Cambuur en AZ verkopen bouwdozen van hun stadions. Er zijn talloze bedrijven die het produceren.

Helemaal tof zijn de professionele ‘creator’ bouwdozen van Lego voor volwassenen. De Deense steentjesfabriek bracht de afgelopen jaren Old Trafford, Camp Nou en Estadio Bernabéu tot leven in Legovorm. Ik zou zoiets blind kopen als het Ajaxgerelateerd zou zijn. Ik zou mijn eettafel meteen weer afhekken en transformeren tot bouwlocatie. Bouwlampen erop en alles. Mij niet storen.

Maar helaas: Ajax en de Johan Cruijff Arena weten elkaar vooralsnog niet te vinden om een zelf te bouwen stadion in de fanshop te krijgen. Ik blijf er op de achtergrond gewoon om zeuren. Zou het goed verkopen? Ik denk van wel. Als kind het stadion van je favoriete club bouwen is schitterend. En voor papa of mama is het ook een mooi excuus om mee te helpen en samen bezig te zijn.

Kleine tip: je moet er na afloop niet op gaan zitten.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >