Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

TV-tip: documentaire ‘De eerste van Louis’ op ESPN

Heb je dinsdag 17 mei om 22.30 uur nog ruimte in je agenda? Mooi, want dan raden we je aan voor de kijkbuis te kruipen en ESPN 1 aan te zetten. In de Ajaxdocumentaire ‘De eerste van Louis’ blikken Louis van Gaal en Danny Blind terug op de Uefa Cup-winst in 1992.

17 mei 2022 - 11:11
Torino 1200
De Uefa Cup uit 1992 lijkt soms een ‘vergeten’ prijs. © AFC Ajax

De tijd vliegt, Ajacieden. Het was 13 mei alweer dertig jaar geleden dat Ajax de Uefa Cup won in het Olympisch Stadion ten koste van Torino. Het is onze trouwe leden niet ontgaan, want zij kregen een tof cadeau over deze zegetocht in de vorm van een heuse Ajax Life special.

Maar nu is er dus ook een documentaire op televisie te zien, waarin hoofdrolspeler Van Gaal terugkijkt op die memorabele Europese triomf. Het seizoen voor de huidig bondscoach begon lastig, maar eindigde in een groot feest. Hij volgde Leo Beenhakker op, die naar Real Madrid vertrok. Van Gaal had even tijd nodig om de boel naar zijn hand te zetten.

Aanbevolen
Verrassing: jubilaris SV Ajax trakteert leden op extra dikke Europa Cup-special

Dat lukte voortreffelijk. We weten allemaal wat er de jaren na deze Europese prijs nog meer voor moois zou volgen. Toch vindt Van Gaal de Uefa Cup-trofee fraaier dan de cup met de grote oren uit 1995. “Deze is veel kunstzinniger,” horen we Van Gaal in de docu zeggen, terwijl hij de Uefa Cup nog eens goed bekijkt.

Seizoen 1991/1992 was een bijzondere voetbaljaargang. De Amsterdammers keerden na een gedwongen afwezigheid van één seizoen – door het staafincident in 1989 – terug in Europa. Via onder anderen Osasuna, KAA Gent en Genoa trof Ajax in de finale Torino als opponent. Een eindstrijd over twee wedstrijden. In Turijn werd het 2-2. Tijdens de zenuwslopende return in Amsterdam werd niet gescoord.

Het was genoeg om de Uefa Cup te mogen liften. Blind in de docu: “De emoties van de mensen, de blijdschap en soms het verdriet. Dat vond ik zoveel betekenen. Het kwam door de prijs, maar wat dat met mensen deed… Dat betekende zoveel. Dat raakte me.”

‘De eerste van Louis’ is dinsdag 17 mei vanaf 22.30 uur te zien op ESPN 1.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >