Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Zonder Antony is niet meteen alles kut

Veel Ajacieden kregen een zenuwinzinking toen Ajax naar buiten bracht dat Antony in april niet meer speelt. Sterker nog: het seizoen zit er mogelijk zelfs op voor de Braziliaan. De paniek sloeg her en der meteen toe.

06 april 2022 - 13:19
Blog 1200
Berghuis lijkt de logische vervanger van Antony op rechts. © Pro Shots

Ajaxsupporters wordt regelmatig arrogantie verweten, maar veelal zijn we ook een stel hele bange wezentjes. De schrik zit er flink in. Hoe gaan we ooit een bekerfinale winnen zonder Antony? En hoe moet het nu met de titelstrijd? We hadden al amper diepte in het spel. En waar is nu die brede bank waar Erik ten Hag altijd over orakelt?

Op sociale media schrijven veel Ajacieden het seizoen voortijdig af. We kunnen net zo goed stoppen. “Give ze cup to them today,” huilde Roger Schmidt eerder, maar we geven de dennenappel kennelijk alweer terug. Er is nog geen minuut gespeeld, maar het lijkt wel of veel supporters denken dat de beker niet kan worden gewonnen zonder inbreng van Antony.

De opportunistische voetbalwereld in een notendop: er valt één speler weg en een groot deel van de supporters ligt meteen hyperventilerend bij de psycholoog op de bank. Fans van andere clubs duiken ondertussen in een warm bad vol leedvermaak en stellen dat de blessure van Antony vooral ‘een klap voor de theaterwereld’ is.

We gooiden een polletje op Twitter met de vraag wat Ten Hag volgens onze volgers moet doen. Is het wijsheid om Antony een-op-een te vervangen door een andere speler of is het een optie om voorin met Sébastien Haller én Brian Brobbey te gaan spelen?

Of Ajax straks met de prijzen staat, hangt echt niet af van één speler.

De uitkomst was klip en klaar. Een dikke 77 procent weigert meteen de hele speelstijl overboord te kieperen. Steven Berghuis is volgens de stemmers de meest logische vervanger op rechts, al gaan op Twitter eveneens stemmen op om Mohammed Kudus daar neer te zetten. Ook Mo Ihattaren moet er na een mooi doelpunt in Jong Ajax maar meteen in, volgens sommigen. Over opportunisme gesproken.

Het door Ajacieden veelal vervloekte 4-4-2 is voor slechts 23 procent van de stemmers een optie. Tegenstanders vonden dat vloeken in de kerk, al is het een misvatting om te denken dat deze speelwijze niet aanvallend zou kunnen zijn. De intentie waarmee je speelt, wordt niet louter bepaald door een paar getalletjes achter elkaar te zetten. Zeker niet met de spelers die Ajax tot zijn beschikking heeft.

Toch zou het inderdaad nogal vreemd zijn om het compleet anders neer te zetten door het wegvallen van één pion. Dat gaat de trainer dan ook zeker niet doen. En gelijk heeft-ie. Door het gemis van Antony mis je branie, diepgang, intuïtie en verrassing, maar met Berghuis op rechts kom je met degelijkheid, slimmigheid en tactische volwassenheid ook een heel eind. Er is in elk geval geen reden om op voorhand in een depressie te schieten als één speler wegvalt.

En het is ook niet zo dat Ajax de laatste weken louter briljant speelde mét Antony in de ploeg. Ook toen ging het veelal moeizaam. FC Groningen-uit was zeker niet goed, maar werd wel ‘gewoon’ gewonnen. Zónder Antony. Gewoon blijven ademen, mensen. Of Ajax straks met de prijzen staat, hangt echt niet af van één speler. Tegen Sparta staat er heus een goed elftal op het veld.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >