Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Video

Bijzondere beelden: Van Basten blijft maar scoren bij monsterzege op Sparta

Met Sparta als volgende tegenstander in de Johan Cruijff Arena, lijken doelpunten gegarandeerd. Ajax scoort er in eigen huis altijd goed op los wanneer de Rotterdammers op bezoek komen. Zo ook in 1985, toen het in De Meer maar liefst 9-0 werd en Marco van Basten zesmaal de trekker overhaalde.

05 april 2022 - 15:58

In onze zoektocht naar bijzondere beelden konden we deze video niet lagen liggen. Even afstoffen en dan heb je toch fijn kijkvoer. Dat komt overigens niet alleen door Van Basten. Heel Ajax draaide lekker die middag. Dat zien we terug in deze uitgebreide samenvatting.

De frivole soloactie van Rob de Wit in de openingsfase is al meer dan de moeite waard om eens terug te kijken. En wat te denken van de 2-0 van Gerald Vanenburg, die vlak daarvoor Louis van Gaal op kundige wijze uitkapt. Daarna is het tijd voor Van Basten om een show weg te geven.

In de kleine ruimte, met het hoofd en vanaf de strafschopstip. De aanvaller legt de bal er vanuit alle hoeken en standen in. Van Basten laat het publiek zesmaal juichen en voert zijn seizoenstotaal flink op. Het vormt de opmaat voor het winnen van de Gouden Schoen, want met 37 doelpunten kroont hij zich dat seizoen tot topscorer van alle Europese spelers.

Aanbevolen
Unieke beelden: ‘Shota’s Showtime’ bij negenklapper tegen Sparta

Dat Vanenburg tussendoor met een schot in de kruising het mooiste doelpunt van de middag maakt, is een dikke bonus. Een extra reden om bovenstaande video vooral te bekijken. Het gehavende veld, de moddervlekken op de spierwitte broekjes en de ouderwetse juichgeluiden zorgen bovendien voor nostalgische gevoelens.

Eenmaal herhaalde Ajax nadien het kunstje. Op 18 maart 2001 trakteerden de jarige Amsterdammers het publiek in de toenmalige Amsterdam Arena eveneens op een negenklapper, met destijds Shota Arveladze als grote uitblinker. 

Stiekem hopen we zaterdag opnieuw de nodige doelpunten voorgeschoteld te krijgen, maar tot die tijd genieten we nog even van deze fraaie archiefbeelden.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >