Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Raar: zo veel spanning voelen voor iets waar ik geen invloed op heb

Louis van Gaal maakte zich ooit een soort van onsterfelijk in zijn tijd bij Manchester United met talloze verhaspelingen van Engelse uitdrukkingen. Hij creëerde zogezegd zijn eigen taal. De media en velen smulden ervan.

11 maart 2022 - 11:58
Blind 1200
Zo zitten wij ook wel eens te kijken, Daley! © Pro Shots

Zo refereerde hij in een interview in 2015 naar zijn billen als gevolg van zenuwen die hij in de dug-out ervaarde (‘we were ‘twitching our ass’). Het was een nieuwe variant op het gevoel dat Alex Ferguson begin deze eeuw mooi omschreef als ‘squeaky bum time’, doelend op de stress die trainers voelen in de laatste fase van de competitie.

Komt dit gevoel je herkenbaar voor? De wedstrijd tegen RKC Waalwijk (3-2) was bij mij in elk geval een duidelijk gevalletje van billenknijpen. En eveneens het begin van een periode van spanning alom tijdens de eindfase van de competitie. Wat kwam Ajax hier goed weg zeg, met in de laatste minuten de dodelijke precisie van Dusan Tadic. Zijn recente missers maakten deze penalty natuurlijk extreem spannend en de ontlading was des te groter toen hij raak schoot.

De eindfase van de competitie – waarbij PSV loert op de koppositie – is behoorlijk slecht voor je gestel als supporter, moet ik zeggen. Het blijft een bizar fenomeen: zo veel spanning en stress voelen voor iets waar je totaal geen invloed op hebt, anders dan het aanmoedigen van de spelers.

Het blijft een bizar fenomeen: zo veel spanning en stress voelen voor iets waar je totaal geen invloed op hebt...

Bij de eerdere 2-1-verliespot tegen Go Ahead Eagles betrapte ik mezelf op een gedramatiseerde stroom woorden uit mijn mond. Mijn vriend plaagt mij wel eens dat Ajax een tegendoelpunt gaat krijgen. Zo ook deze keer. Hij keek niet naar de wedstrijd, maar kreeg helaas wél gelijk. Uit het niets kreeg hij de wind van voren. Iets met een vileine sneer dat nog één slechte grap betekende dat hij zijn biezen kon pakken.

Kids en bezoek keken me een tikje gechoqueerd aan. Hoe borrelde die ongepaste schreeuw ineens uit een doorgaans lieflijk persoon op? Ik schrok ook van de mezelf. Een soort oergevoel of zo… Emoties lopen soms hoog op als de wedstrijdspanning te veel wordt.

Ik dacht meteen weer aan Van Gaal. Ik snap nu maar al te goed dat ‘twitching your ass’ op beslissende momenten in de strijd op enig moment resulteert in een rare uitspraak. Of zelfs een acrobatische karatetrap, ergens langs een lijn in Wenen.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >