Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag over nieuwe rol Berghuis: ‘Spel daardoor heel dynamisch’

Normaliter is Erik ten Hag niet de meest uitgesproken persoon wanneer hem wordt gevraagd naar zijn Ajacied van de Wedstrijd. Na afloop van het duel met Heracles (3-0) stelde de oefenmeester echter onomwonden dat hij Steven Berghuis als linker middenvelder de grote uitblinker vond.

Door Jordy Haak
06 februari 2022 - 19:53
Berghuis Hag 1200
Ten Hag is blij dat Berghuis op verschillende posities rendeert. © Pro Shots

Bij afwezigheid van de zieke Ryan Gravenberch, startte Berghuis ditmaal vanaf de linkerflank. Vanaf de eerste minuut strooide hij met passes en dartelde hij als een vrij vogeltje over het veld. Tot tevredenheid van zijn trainer.

“Ik heb Berghuis bewust op links gepositioneerd, omdat ik denk dat hij dat hartstikke goed kan,” vertelde Ten Hag na afloop op de persconferentie. “Dat heeft hij vandaag ook laten zien. Hij was voor mij de grote uitblinker en ik denk dat deze rol goed bij hem past. Het spel werd daardoor heel dynamisch over de linkerkant. Daar ben ik erg blij mee.”

Het idee om Berghuis vanuit deze rol te laten voetballen, kwam niet uit de lucht vallen. “Ik had het al een tijdje in mijn hoofd,” vervolgde Ten Hag. “Tegen PSV heb ik hem bijvoorbeeld ook hier neergezet, vanaf het moment dat Davy Klaassen binnen de lijnen kwam voor Gravenberch. Hij gaf toen ook de pass op Noussair Mazraoui bij de beslissende goal. Daarnaast heb ik een langere historie met Steven. Ik ken hem nog als klein mannetje uit de opleiding van FC Twente. Daar speelde hij ook wel eens op deze positie.”

Dat Berghuis zijn rol zo goed invulde, geeft Ten Hag nog meer mogelijkheden op het middenveld. “Steven is een speler waarmee je heel variabel kunt voetballen. Ik sluit niet uit dat hij ook nog wel aan de rechterkant gaat spelen. Zeker nu David Neres weg is, maar hij kan ook op tien uit de voeten en dus ook als linkshalf. Dat is ontzettend prettig voor een trainer.”

Aanbevolen
Ajax loopt uit op PSV na simpele zege op Heracles en dit viel op!

Een middenveld met Berghuis, Klaassen en Edson Álvarez bleek zodoende uitstekend te renderen. Daarmee speelt de vraag op of dit in de toekomst ten koste kan gaan van Gravenberch. “Ik denk echt in een team en niet zozeer in een elftal,” antwoordde Ten Hag daarop.

“Met Steven hebben we een speler waarmee je tactisch kunt variëren en waarmee je een tegenstander in verlegenheid kunt brengen. Het is prettig om zo’n speler aan boord te hebben, want dan kun je per tegenstander keuzes maken. Dus ja, dan is ook dit middenveld een optie.”

Al met al stelde Ten Hag een uitstekend Ajax te hebben gezien. “We hebben de tegenstander geen kans gelaten. De enige kanttekening die je kunt plaatsen is onze effectiviteit. De uitslag had hoger moeten uitvallen.”

Hoewel Ajax na 21 speelronden een voorsprong van vijf punten heeft genomen op PSV, vindt de trainer het te vroeg om te stellen dat daarmee een voorschot op de titel is genomen. “Die conclusie kun je niet trekken in februari. We moeten naar onszelf kijken. Naar de kwaliteit van de uitvoering. Daarin hebben we weer een stap gezet. Ik ben heel tevreden met de dynamiek in balbezit en de pressing. Maar je kunt niet zeggen dat de titelstrijd al beslecht is, dat gaat veel te ver.”

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >