Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Twintig vrachtwagens rijden deze week Arena binnen voor nieuwe grasmat

Wie nu een kijkje neemt in de Johan Cruijff Arena, ziet hopen zand en graafmachines. De oude grasmat gaat eruit en daar komt een verse voor terug. Dat gebeurt eind deze week, zodat alles er op zaterdag 14 januari tiptop bijligt als Ajax zijn eerstvolgende thuiswedstrijd speelt tegen FC Twente.

19 december 2022 - 13:23
Grasmat 1200
De nieuwe grasmat wordt 22 en 23 december uitgerold. © De Brouwer

Het oude grasveld lag de laatste weken verscholen onder aluminium afdekplaten, om zo drie keer het Huis van Oranje en drie concerten van De Toppers mogelijk te maken. Het mag duidelijk zijn dat het veld na zulke evenementen kan worden afgeschreven. De oude mat wordt momenteel verwijderd. Daarna wordt de grond ‘getrommeld’. Dat betekent kort gezegd dat deze goed wordt schoongemaakt. Na dit groot onderhoud kan de grond weer worden gebruikt.

Navraag bij onze vrienden van de Johan Cruijff Arena leert dat de nieuwe grasmat op donderdag 22 en vrijdag 23 december wordt gelegd. In grote vrachtwagens worden de nieuwe rollen op die data het Arenadek opgereden, om vervolgens te worden uitgerold. Het hele proces van onderhoud en het leggen van de nieuwe sprieten duurt nu zo’n zes dagen.

Aanbevolen
Onze vrijwilligers zijn de echte wereldkampioenen!

De komst van de grasmatrollen is altijd een mooi schouwspel. Er zijn namelijk zeker twintig vrachtwagens nodig om het veld van de Arena te leggen. Elke vrachtwagen heeft veertien rollen gras in de oplegger liggen. Ze hebben er dan al een aardige rit opzitten, want de grasmat komt bij de vaste kweker uit Limburg vandaan. Daar wordt het veld speciaal voor de Arena opgekweekt.

Is dat lastig met deze temperaturen? Ja en nee. De Arena stelt dat ze hierop goed zijn voorbereid. Er is altijd een plan A en B. De grasmat wordt dus in Limburg gekweekt en kan zelfs worden ‘geoogst’ als het een paar graden vriest. Mocht er toch iets misgaan – als het echt onbedaarlijk hard vriest – dan wordt een andere grasmat uit Spanje gehaald. Deze wordt precies hetzelfde gekweekt en moet aan dezelfde standaarden voldoen.

Zodra de mat eenmaal in het stadion ligt, kan de Arena bijsturen met de aanwezige veldverwarming. Gras groeit al bij een bodemtemperatuur van vijf graden en stopt pas met groeien als de buitentemperatuur onder de twee graden ligt. Met de genoemde veldverwarming en groeiverlichting creëert het stadion de extra warmte die op momenten nodig is.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >