Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Oranje door zege op VS naar kwartfinale WK, Blind trefzeker

Waar het WK er voor de buitenlandse Ajacieden opzit, daar gaan de Ajaxspelers in Oranje nog even door. In de achtste finale werd de Verenigde Staten met 3-1 verslagen. Daley Blind had met een doelpunt en een assist een belangrijk aandeel in de overwinning.

03 december 2022 - 17:41
Nedusa800
Het is je gegund, Daley! © Pro Shots

Louis van Gaal voerde geen wijzigingen door ten opzichte van het groepsduel met Qatar (2-0), wat betekende dat Jurriën Timber, Davy Klaassen en Blind aan de aftrap verschenen. Laatstgenoemde haalde in de openingsminuten opgelucht adem, nadat Christian Pulisic voor het Oranjedoel opdook. De verdediger stapte te laat, waardoor buitenspel werd opgeheven. Gelukkig bracht Andries Noppert redding.

Het Nederlands elftal leek daarmee wakker geschud, want er volgde direct een antwoord. Na een fraaie combinatie op het middenveld werd Denzel Dumfries vrijgespeeld. De rechtsback legde op zijn beurt keurig terug op Memphis, die in de verre hoek raakschoot. Een aanval om door een ringetje te halen!

Wie dacht dat Oranje er na de openingsgoal overheen zou klappen, kwam bedrogen uit. Het plan van Van Gaal werd met iedere minuut duidelijker: de Verenigde Staten aan de bal laten en wachten op een foutje, zodat er bij balverovering kon worden gecounterd. Niet altijd leuk om naar te kijken, maar wel uiterst effectief.

Aanbevolen
Alle buitenlandse Ajacieden uitgeschakeld op WK

Oranje had aan weinig kansen genoeg om de marge te verdubbelen. Deze keer was het Blind die raakschoot uit een teruggetrokken voorzet van Dumfries. Een fijne opsteker voor de Ajacied, die de laatste weken het mikpunt was van kritiek. Het doelpunt werd gevierd met vader Danny.

In de tweede helft mocht Steven Bergwijn het laten zien, terwijl Klaassen juist werd gewisseld. De Amerikanen moesten komen, waardoor er meer ruimte ontstond voor het Nederlands elftal. Zodoende kwam Oranje tot een stuk meer kansen dan voor de pauze. Toch was het de Verenigde Staten dat de aansluitingstreffer maakte.

The Yanks hadden vijftien minuten om een verlenging af te dwingen. Zo ver kwam het niet. Het duel werd door de uitstekend spelende Dumfries in het slot gegooid. Waar de rechtsback eerder de aangever was op de treffer van Blind, daar waren de rollen nu omgedraaid. 

Door de overwinning op de Verenigde Staten heeft het Nederlands elftal zich geplaatst voor de kwartfinale van het WK. Daarin wacht een ontmoeting met Argentinië. Dit duel wordt op vrijdag 9 december om 20.00 uur afgetrapt.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >