Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over topper Ajax - PSV

Koploper Ajax heeft – met een duel minder gespeeld – één punt meer dan PSV. We hopen zondag te kunnen schrijven dat dit verschil vier punten is geworden. Daarvoor is wel een zege nodig in de uitverkochte Johan Cruijff Arena. We beschouwen voor!

05 november 2022 - 12:32
Drie Dingen Ajapsv 1200
De druk staat zondag flink op de ketel! © Pro Shots

PSV in speciale spelersbus naar Amsterdam
Wij zien graag een vol uitvak, maar burgemeester Femke Halsema besloot eerder dat PSV-supporters zondag niet welkom zijn in Amsterdam. Dat is jammer en heeft te maken met eerdere gedragingen van de Eindhovenaren tijdens het duel om de Johan Cruijffschaal.

Halsema stuurde een heuse brief vol uitleg naar PSV. Daarin schreef ze onder meer het volgende: “Kwetsende liederen en zeer onsmakelijke verwensingen en beledigingen werden aan het adres van een aantal Ajaxspelers ten gehore gebracht.” Volgens de burgemeester konden bepaalde gedragingen niet door de beugel. Ze stelde zelfs dat deze in sommige gevallen strafbaar waren.

Bij PSV balen ze natuurlijk van het gemis van de fans. Zeker tijdens zo’n belangrijke topwedstrijd. Om de eigen spelers toch te steunen op weg naar Mokum, besloot men de spelersbus in Eindhoven te voorzien van aanmoedigingen en teksten van supporters. De bus gaat maar eenmalig op deze wijze de weg op en transformeert na het weekeinde weer naar normale spelersbus.

Aanbevolen
Hoekstra: ‘Ajaxfans zongen mijn naam in Eindhoven om PSV’ers te tergen’

Ajacieden hebben zin in topper
Jurriën Timber stelt in aanloop naar de belangrijke topper dat hij en zijn medespelers ready zijn voor Ajax - PSV. “Iedereen heeft zin in deze wedstrijd. Het gevoel is goed,” vertelt hij op de clubwebsite.

Dat goede gevoel hopen we zondag ook binnen de lijnen terug te zien. Dat is van groot belang, want zelfvertrouwen kan spelers ver brengen. Precies dat zelfvertrouwen kreeg wel een paar tikjes de laatste tijd. Timber: “We kregen zware klappen in de Champions League. We speelden tegen goede tegenstanders en kregen ook veel tegengoals. Het waren veel treffers waar we iets van kunnen leren. Dat neem je mee en is ook goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling.”

De 21-jarige Timber zag veel spelers vertrekken, waaronder Lisandro Martínez. Het duo was een ijzersterk slot op de deur. Nieuwe spelers kwamen. Ineens wordt er meer van de jonge Ajacied gevraagd.

“Vooral meer van mijn communicatie. Ik weet zelf hoe moeilijk het is om bij Ajax 1 te komen en jezelf aan te passen aan wat er allemaal wordt gevraagd. Ik probeer de nieuwe jongens te helpen en van daaruit verder te groeien. Dat is ook een goed leerproces voor mezelf.”

Timber doelt daarbij ook op zijn nieuwe verdedigingsmaatje Calvin Bassey. “Het is niet makkelijk om je aan te passen aan het eerste van Ajax. Ik denk dat hij dat heel erg goed doet. Bassey is sowieso een hele goede speler. In de communicatie met hem gaat het steeds beter. Hij is ook erg leergierig.”

Timber maakt zich op voor een zware confrontatie met PSV. “De wedstrijd is erg belangrijk voor de titelrace, dus we moeten er klaar voor zijn. We zagen tijdens het duel om de Johan Cruijffschaal (3-5) dat het niet makkelijk wordt. We willen zondag gewoon winnen. Dat is duidelijk.”

Aanbevolen
Schreuder noemt Ajax licht favoriet voor kraker tegen PSV

Iedereen fit bij PSV
Voor PSV-trainer Ruud van Nistelrooij is de keuze reuze in Amsterdam. Luuk de Jong en Noni Madueke zijn weer fit. De coach denkt dat ook Ibrahim Sangaré, Jarrad Branthwaite, Mauro Júnior en Philipp Max inzetbaar zijn. “Mijn eerste indruk vertelt me dat iedereen fit is,” vertelt de voormalig topspits op het digitale huis van zijn club.

Volgens Van Nistelrooij leeft het duel met Ajax enorm in zijn groep. Eerder dit seizoen legde PSV nog beslag op de Johan Cruijffschaal. Tijdens dat duel werd achtmaal gescoord. Een tamelijk bizarre uitslag eigenlijk. In zekere zin was die wedstrijd voor beide clubs onderdeel van de voorbereiding. De PSV-trainer neemt die pot dan ook wel met zijn spelers door, maar ook weer niet heel veel. Zondag wordt echt een andere wedstrijd.

“Zondag beginnen we opnieuw. We weten wat we moeten doen in de Arena. Het is duidelijk hoe de wedstrijd bij ons leeft. Het is een topduel. In het rijtje van Arsenal, Feyenoord en AS Monaco. In die wedstrijden deden we het goed. Maar zondag beginnen we weer opnieuw. We hebben er heel veel zin in. We bereiden ons maximaal voor om daar maximaal te presteren.”

Bij Ajax hopen we vooral snel te horen dat Steven Berghuis fit genoeg is om aan de aftrap te verschijnen. Hij sloeg wat trainingen over, maar sloot zaterdag weer aan. We verwachten dat het duel voor Owen Wijndal nog te vroeg komt, al kon Alfred Schreuder daar op voorhand niet al te veel over zeggen.

Ajax en PSV trappen zondag om 16.45 uur af in de Johan Cruijff Arena. De wedstrijd staat onder leiding van Danny Makkelie, terwijl Pol van Boekel de VAR van dienst is.

Check onze podcast over topper tegen PSV!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >