Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Buitenlandse Ajacieden kennen moeizame start op WK

Hoe vergaat het de buitenlandse Ajacieden op het WK in Qatar? Na vijf dagen kunnen we een eerste balans opmaken. We zoomen in op de prestaties van Dusan Tadic, Mohammed Kudus, Edson Álvarez en Jorge Sánchez.

25 november 2022 - 10:26
Tadic Wk 1200
Tadic vecht een duel uit met Neymar. © Pro Shots

Tadic spreekt over ‘heel goed’ Brazilië
Tadic trad met Servië direct aan tegen een van de favorieten voor de WK-titel: Brazilië. Een loodzware start, maar de Ajacied was vooraf als altijd vol vertrouwen. Hij stelde dat de nationale ploeg van Servië jarenlang niet zo goed is geweest als nu.

Dat de buitenwacht het alleen maar over de Braziliaanse opponent had? Dat werkte volgens hem motiverend. Servië, dat in de kwalificatiereeks ongeslagen bleef en via de play-offs het WK bereikte, verkeert volgens de aanvaller immers in topvorm.

Toch moesten Tadic en zijn teamgenoten donderdag vooral veel tegenhouden. Aanvallend oogde de ploeg onmachtig, terwijl de Brazilianen de druk steeds verder opvoerden. Voormalig Ajaxtarget Richarlison, die uiteindelijk nooit naar de Johan Cruijff Arena kwam, velde het vonnis met twee treffers: 2-0. Vooral het tweede doelpunt – een halve omhaal – was een juweeltje.

“Brazilië was heel goed,” reageerde Tadic tegenover de NOS. “Normaal zetten wij zelf meer druk, maar zij hadden zoveel beweging op het veld. Dat maakte het moeilijk voor ons. Natuurlijk wil je iedere wedstrijd winnen, maar wij moeten nu kijken naar de volgende wedstrijd tegen Kameroen. Het doel is nog steeds de volgende ronde te bereiken.”

Aanbevolen
Wie gingen er sinds 1990 als Ajacied namens Oranje mee naar een WK?

Schijnwerpers op Kudus
Kudus mocht met Ghana lang hopen op een resultaat tegen Portugal, maar zijn ploeg delfde na een spectaculaire tweede helft toch het onderspit: 3-2. Kudus speelde met een assist bij de 1-1 van André Ayew nog een belangrijke rol, maar João Félix en Rafael Leão schoten Portugal uiteindelijk in veilige haven.

De schijnwerpers waren voorafgaand aan het duel met de Portugezen ook al op Kudus gericht. Niet vanwege zijn voetballende prestaties, maar vooral door enkele bijzondere uitspraken in een interview met The Guardian. Zo stelde de Ajacied in het bewuste verhaal dat de Braziliaanse stervoetballer Neymar niet beter is dan hem. “Wat hem beter maakt, is dat hij meer heeft bereikt. Maar ik kom er snel aan,” zou de Ghanees hebben gezegd.

Zijn vermeende uitspraken verschenen al snel overal als headliners. Kudus zelf liet niet lang na het verschijnen van het interview van zich horen op Twitter. Hij sprak over ‘fake news’, stelde veel respect te hebben voor Neymar en gaf aan dat de Braziliaan hem heeft geïnspireerd om te mogen dromen.

Aanstaande maandag mag hij op het veld weer aan de bak, wanneer Ghana het opneemt tegen Zuid-Korea.

Álvarez en Sánchez komen goed weg
Bij Mexico kwamen eerder twee Ajacieden in actie. Álvarez en Sánchez kregen tegen Polen een basisplaats van bondscoach Gerardo Martino. Hun openingswedstrijd op het WK leverde een punt op. Beide ploegen kwamen niet tot scoren.

De Ajacieden mochten na afloop niet klagen over het doelpuntloze gelijkspel. Mexico kwam daarmee namelijk nog goed weg. Polen kreeg in de tweede helft een strafschop, maar het buitenkansje werd niet benut door Robert Lewandowski.

Zaterdag wacht voor Álvarez en Sánchez een clash met het Argentinië van Lionel Messi, Nico Tagliafico en Lisandro Martínez. Een duel onder hoogspanning. Zeker omdat de Argentijnen eerder verrassend onderuit gingen tegen Saoedi-Arabië.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >