Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Lobotka via wat omwegen bij Napoli alsnog een grote meneer

Stanislav Lobotka staat dinsdag in de Johan Cruijff Arena binnen de lijnen, maar niet in het shirt van Ajax. De inmiddels 27-jarige middenvelder van Napoli kwam in Amsterdam nooit verder dan Jong Ajax. Via de nodige omwegen werd hij toch een grote meneer.

03 oktober 2022 - 12:10
Lobotka 1200
Lobotka speelde ooit dertig duels voor Jong Ajax. © Pro Shots

In de zomer van 2013 streek Lobotka neer bij Ajax. De destijds negentienjarige Slowaak werd gehuurd van AS Trencin. Een optie tot koop werd bedongen, maar nooit gebruikt. Lobotka wilde zich in de schaduw van Davy Klaassen (destijds 21 jaar) ontwikkelen op De Toekomst. Hij speelde dertig duels voor Jong Ajax (drie goals), maar keerde na een jaar terug naar Slowakije.

“Davy gaat een hele grote worden,” vertelde Lobotka dat seizoen aan Ajax Life. “Ik zie mijzelf niet als zijn opvolger. Ik ben niet zo van het vergelijken en probeer gewoon goed te spelen, zodat ik ooit ook in Ajax 1 kom.”

Het Amsterdamse avontuur werd helaas niet wat alle betrokkenen ervan hoopten. De jongeling kreeg misschien niet de tijd die hij nodig had. Of werd zijn potentie niet op waarde geschat? Alfons Groenendijk – destijds zijn coach bij Jong Ajax – raakte dat seizoen flink onder de indruk van Lobotka, maar tot een langer verblijf leidde het niet.

Groenendijk adviseerde het technisch hart – uiteindelijk tevergeefs – om de tiener te houden. “In zijn aannames en wegdraaien doet Stanislav een beetje aan Wesley Sneijder denken. Hij is creatief, heeft scorend vermogen, overzicht, is vaardig in de kleine ruimte en heeft een versnelling aan de bal. Spelers hebben ook tijd nodig om zich te ontwikkelen.”

Aanbevolen
Krol over voetbalkrankzinnig Napoli: ‘De mooiste jaren in mijn carrière’

Die tijd was Lobotka bij Ajax niet gegeven. Hij keerde terug naar AS Trencin. In zijn thuisland zou de 1 meter 70 lange speler zich alsnog via de weg der geleidelijkheid naar de top werken. De eerste stap werd in de zomer van 2015 gezet. Hij tekende een contract bij het Deense FC Nordsjaelland. Er werd destijds een bedrag van 500 duizend euro betaald.

In Denemarken kwam Lobotka steeds nadrukkelijker bovendrijven. Dat leverde hem in 2017 een transfer op naar Celta de Vigo. Ditmaal werd een transfersom van vijf miljoen euro gecommuniceerd. Ook in La Liga hield Lobotka zich uitstekend staande. De speler werd een gewild transfertarget en een absolute toptransfer bleef dan ook niet lang uit.

In de Serie A hapte Napoli toe. De Italianen betaalden een dikke twintig miljoen euro om zich te verzekeren van de diensten van Lobotka. De international ligt inmiddels tot de zomer van 2025 vast in het Stadio Diego Armando Maradona.

Lobotka is in Napels inmiddels een grote meneer. Dit seizoen speelde hij acht van de negen duels voor de trotse koploper van de Serie A. Ook in de Champions League-duels tegen Liverpool en Rangers FC was hij verzekerd van een basisplek.

We zijn benieuwd of hij nog een beetje Nederlands spreekt. Destijds liet hij de taallessen op De Toekomst voor wat ze waren. Tien uur per week, dat brak hem op. De tiener van toen – die hoopte dat Frank de Boer hem zou zien staan – is inmiddels een volwassen en gerespecteerde speler.

Hij zal zich maar wat graag in de Johan Cruijff Arena willen laten zien.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >