Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Video

Toffe beelden: Vak410 brengt ode aan Amsterdam

Het is vandaag precies 21 jaar geleden dat Vak410 het levenslicht zag. Met de komst van het inmiddels opgeheven sfeervak kolkten de tribunes als nooit tevoren en de Johan Cruijff Arena groeide uit tot een écht Ajaxstadion. Met een tof filmpje gaan we terug in de tijd!

26 januari 2022 - 11:03

Wat ooit begon als een klein groepje eigenzinnige supporters op Noord, groeide uit tot een wereldwijd bekend sfeervak op Zuid. Vurige ultra’s, met een eigen karakter. Vijftien jaar lang was Vak410 een begrip in binnen- en buitenland. Ook nu de fanatieke supportersgroep is opgeheven, zijn zij nog lang niet vergeten.

Met entrada’s, corteo’s, tifo’s en natuurlijke zang maakte Vak410 naam in de supporterswereld. Het motto was duidelijk: negentig minuten lang, achter Ajax Amsterdam. Ongeacht de stand op het scorebord. De supporterscultuur zoals deze met name in Zuid-Amerika wordt beleefd, kon je ook hier proeven.

Het zorgde ervoor dat de toenmalige Amsterdam Arena steeds meer een voetbalstadion werd. Waar de thuisbasis van Ajax vooral in de eerste jaren na verhuizing vaak aanvoelde als een sfeerloze betonnen bak, zorgde Vak410 er in combinatie met F-Side voor dat ook de Arena een ziel kreeg.

Aanbevolen
Uit de oude doos: bekerwinst Ajax vol bijzondere momenten

In vijftien jaar tijd zagen we vele megadoeken en sfeeracties voorbijkomen. Van het klassieke logo tot de reggaekleuren. Maar vooral ook eigen creaties, waar vaak dagenlang aan werd gewerkt. Hoe dat eraan toe ging? Dat zie je in bovenstaande video.

Ajax speelt op 30 maart 2014 een thuiswedstrijd tegen FC Twente en Vak410 brengt een ode aan Amsterdam. Dat kun je wel aan ze overlaten! We zien hoe op het Arenadek een driedimensionaal doek tot stand komt. Daar zijn natuurlijk flink wat spuitbussen en verf voor nodig, maar ook ladders, mankracht en een hoop ruimte.

Het resultaat mag er uiteindelijk zijn. Een bijzonder fraai doek van de Amsterdamse grachten, met de songtekst uit het bijbehorende nummer eromheen geschreven en een hart op de voorgrond. Er is zelfs een hijsconstructie nodig om alles op de juiste plek te krijgen. Een serieus tof beeld.

Ajax wint bovendien met 3-0 en dus is de middag meer dan geslaagd. We zien in de video, die werd geüpload door Pi Alfa, het juichen vanaf de F-Side en sluiten af met een totaalplaatje van het doek.

Vak410, een vak apart. Dat kun je wel stellen. Wij zijn ze nog niet vergeten!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >