Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Weetjes over Ajax' tegenstander Besiktas

De eerste thuiswedstrijd in de Champions League staat voor de deur! Het Turkse Besiktas JK brengt dinsdagavond (18.45 uur) een bezoek aan de Johan Cruijff Arena. Hieronder wat aardige weetjes over de club met wie Ajax de degens kruist!

27 september 2021 - 09:39
Besiktas 1200
Besiktas startte de CL met een 1-2-nederlaag tegen Dortmund. © Pro Shots

Bizarre ontknoping
Kun je jezelf de eredivisieontknoping van 2007 nog herinneren? Met Ajax, AZ en PSV streden destijds drie clubs op de laatste speeldag nog om de landstitel. Hoe dat destijds afliep, daar hebben we het verder liever niet over. Waarom we het dan toch benoemen? Omdat Besiktas afgelopen seizoen net zo’n scenario meemaakte.

De ploeg van trainer Sergen Yalcin ging als koploper de laatste speelronde van de Turkse competitie in, maar wist dat ook stadsgenoten Galatasaray en Fenerbahce nog op het vinkentouw zaten. Het gevolg? Samengeknepen billen, zweethandjes, alles! De zestiende landstitel in de clubhistorie werd uiteindelijk veiliggesteld op doelsaldo, maar vraag niet hoe. Besiktas scoorde welgeteld één doelpunt meer dan ‘Gala’. Daarmee werd ook het Champions League-ticket voor dit seizoen veroverd.

Dat het feestje mocht worden gevierd in Istanbul is overigens niet gek. De stad is een heus voetbalbolwerk en herbergt maar liefst vijf clubs die actief zijn op het hoogste niveau van Turkije. Naast Besiktas en Galatasaray zijn dat Fenerbahce, Istanbul Basaksehir en Kasimpasa.

Aanbevolen
Leden SV Ajax verkopen thuisduel met Besiktas uit!

Wel of geen revanche?
Toen Besiktas eind augustus uit de kokers kwam, konden wij een glimlach niet onderdrukken. De Turkse topclub is immers de werkgever van Domagoj Vida. Wie? De knipoog-Kroaat! Die zijn we nog niet vergeten, hoor.

Op een heel normale woensdagavond in 2011 stond Ajax al met anderhalf been in de knock-outfase van de Champions League, toen zich bij concurrent Olympique Lyon wel een heel bizar scenario ontwikkelde. De 0-3-thuisnederlaag tegen Real Madrid kon voor Ajax in principe geen kwaad, ware het niet dat de Franse concurrent uiteindelijk met 1-7 (!) won van Dinamo Zagreb. Precies genoeg om de Amsterdammers te elimineren. En dat na een 1-1-ruststand.

Dat het zaakje stonk, daar was iedereen vrij snel van overtuigd. Temeer omdat Vida na de vijfde Franse treffer opzichtig knipoogde naar Lyon-spits Gomis. Tien jaar later kan Ajax revanche nemen op de Kroatische verdediger. Of toch niet?

Vida zit namelijk in de lappenmand, net als Miralem Pjanic, Francisco Montero, Atiba Hutchinson, Salih Ucan, Oguzhan Özyakup, Georges-Kévin Nkoudou en Mehmet Topal. Afgelopen week voegden Rachid Ghazzal en Welington Souza zich daar nog bij met hamstringklachten. Een volle ziekenboeg dus, waarbij het hoogst onzeker is of één of meerdere van deze spelers nog tijdig fit raken.

Aanbevolen
Ajax oefent met ‘Tadic-variant’ en leert van verleden

Honderd procent score
In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Helemaal waar, maar soms is het wel fijn om een blik op te statistieken te werpen. En wat blijkt? Ajax heeft tot dusverre een honderd procent score tegen Besiktas. Slechts viermaal stonden de Amsterdammers eerder tegenover de Turkse opponent, maar die potjes werden wel allemaal gewonnen.

Dat houden we graag zo! Tegelijkertijd moeten we er wel bij zeggen dat het inmiddels andere tijden zijn. De eerdere ontmoetingen met Besiktas dateren uit de seizoenen 1966/1967 en 1993/1994. In de jaren zestig won Ajax in de strijd om de Europa Cup 1 met respectievelijk 2-0 en 1-2. Begin jaren negentig voegden de Amsterdammers daar een 2-1 en duidelijke 0-4-zege aan toe. Dat was in het toernooi om de Europa Cup 2. In Istanbul was Jari Litmanen de grote man met een hattrick.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >