Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Passmaps: Twee echte kansen, twee goals tegen PEC Zwolle

Ajax legde tegen een zwak spelend PEC Zwolle een matige wedstrijd op de mat. Toch werd het zowel qua Expected Goals als het daadwerkelijke aantal doelpunten een gemakkelijke overwinning, waarbij je je kan afvragen hoe uitdagend dit soort wedstrijden nog zijn voor Ajax. We bespreken deze matte pot voetbal aan de hand van de statistieken.

Door Erik Elias
13 september 2021 - 14:11
Haller PEC 1200
Haller stond geïsoleerd tegen PEC, maar scoorde wel weer tweemaal. © Pro Shots

Vanwege het ontbreken van de Zuid-Amerikaanse internationals moest er flink geroteerd worden in de achterhoede: Daley Blind naar het centrum, Devyne Rensch op linksback. Ook zonder Nico Tagliafico en Lisandro Martínez nog steeds een prima verdediging: drie spelers die bij Oranje zaten en een rechtsback met twaalf interlands voor Marokko. Het voordeel van een brede selectie.

Daarnaast stond Steven Berghuis voor het eerst op tien voor de geblesseerde Davy Klaassen en maakte Remko Pasveer zijn eredivisiedebuut voor Ajax.

Kwaliteit genoeg, maar toch heeft iedereen gezien dat het geen beste wedstrijd was. Misschien zaten de spelers met hun hoofd al in Portugal. Misschien kwam het door de nieuwe achterhoede. Of misschien was het ‘gewoon’ een slechte pot, zoals je die af en toe speelt in een seizoen. We blikken terug op de ronduit saaie 0-2 overwinning aan de hand van de passmaps en Expected Goals, verkregen via @11tegen11.

Passmaps
We zien een dikke bol voor Blind, die als passer van achteruit het spel naar zich toe trok. Met name voor rust verstuurde hij een paar slordige passes die niet aankwamen. Over de gehele wedstrijd genomen viel het echter mee met het balverlies van zijn kant. In totaal probeerde hij 112 passes te geven, waarvan er 98 aankwamen. Dat komt neer op 87.5% aangekomen passes, wat niet erg ver af ligt van het slagingspercentage vorig seizoen in de Eredivisie (90.2%).

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat Blind een goede wedstrijd speelde. Opvallend is bijvoorbeeld dat Rensch de meeste ‘progressive passes’ (passes vooruit) verstuurde. Zeker gezien het aantal passes dat hij gaf ten opzichte van Blind een knappe prestatie, wat ook iets zegt over de bijdrage in de opbouw van Blind.

We zien verder dat er met Steven Berghuis meer sprake is van combinatiespel vanaf de tien-positie. Berghuis komt wat vaker de bal halen op het middenveld en combineert meer met de vleugelspelers dan Klaassen. Aan de andere kant is Klaassen meer een middenvelder die oog heeft voor de positie in de omschakeling en in het druk zetten. En natuurlijk heel vaak de belangrijke 1-0 maakt.

Passmap Ajax

Spits Sébastien Haller staat weer geïsoleerd op de passmap, maar scoorde wel weer. Twee keer zelfs. Toch is Haller weinig betrokken in het spel, minder dan je zou willen zien van een Ajax-spits. De aanvaller heeft een houterige motoriek, wat je niet zou verwachten van een aanvaller in het wit-rood-wit. Maar hij scoort wel als een Ajax-spits: 1 goal per 128 minuten in de Eredivisie. Elke 92 minuten levert de Franse Ivoriaan in de competitie een goal of assist af.

Vanwege het inschrijffoutje van vorig seizoen hebben we Haller nog nooit in Europees verband aan het werk gezien voor Ajax. Het wordt mede daarom interessant te zien hoe hij functioneert in de zes groepswedstrijden in de Champions League. Als Ajax onder druk komt te staan, kan de fysiek sterke targetman functioneren als aanspeelpunt bij lange ballen van achteruit. En misschien dat een paar belangrijke Europese goals het imago van de soms ongelukkig ogende spits wat op kunnen vijzelen.

Expected Goals
Zoals eerder benoemd was het geen beste wedstrijd, maar kwam de overwinning voor Ajax geen moment in gevaar. In totaal schoot PEC Zwolle negen keer, waarvan niet één keer van binnen de vijfmeter. In totaal kwamen de Zwollenaren tot 0.34 Expected Goals, wat het laagste is voor een tegenstander van Ajax dit seizoen (gelijk met NEC-thuis).

De 0-2 van Haller is voor het model van 11tegen11 een uitdaging. Natuurlijk is een corner niet bij voorbaat een moment waarop je verwacht te scoren; als je uit 100 corners vier keer doel treft, doe je het extreem goed. De positie van oud-Ajacied Kostas Lamprou en het feit dat Haller vlakbij de goal staat zonder verdedigers tussen hem en het doel in, maken de 0-2 toch tot een uitzonderlijk grote kans. Wat ook blijkt uit het feit dat het een goal opleverde.

2021 09 11 Xg Plot PEC Zwolle 0 2 Ajax

Aan het veldje hieronder zien we nog dat Ajax feitelijk maar tot twee échte kansen kwam: twee keer van binnen de vijfmeter, twee doelpunten voor Haller. Verder zagen we vooral schoten uit de rechterkant van het penaltygebied (Antony, David Neres, Berghuis) en wat kansloze afstandsschoten. Het hield niet over, maar meer creëren hoefde ook niet.

2021 09 11 Pitch Plot PEC Zwolle 0 2 Ajax

Is het mogelijk om tegen een ploeg die zo weinig intensiteit en tempo aan de dag legt als PEC Zwolle een goede wedstrijd te spelen? Perfectionist Erik ten Hag vindt natuurlijk van wel. Hij wees onder meer op het vele onnodige balverlies en te geforceerd spelen, maar noemde ook de andere samenstelling en de daardoor nét niet optimale automatismen.

Ajax schrijft de drie punten bij en gaat verder. Mits iedereen fit is, heeft Ten Hag behoorlijk wat keuzes te maken richting de wedstrijd in Portugal. Berghuis rechtsbuiten, op tien of op de bank? Blind linksback, in het centrum of op het middenveld? Of een hele andere tactische truc tegen de 3-4-3 van Sporting? Woensdagavond rond 21.00 uur weten we meer...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >