Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Circus Ajax

Spelers die als ware artiesten over het veld dartelen, duizelingwekkende doelcijfers en het applaus dat voortdurend van de tribunes klatert. Circus Ajax beschikt over alle ingrediënten voor een geweldige show. Tegelijkertijd voel je de spanning, dat er vooral niet van de trapeze mag worden afgedonderd.

Door Jordy Haak
27 september 2021 - 16:47
Antony Groningen 1200
Het applaus daalt neer op Antony, die het publiek vaak vermaakt. © AFC Ajax

Een circus is niet compleet zonder een hooggeëerd publiek, maar daaraan geen gebrek. Nu de coronamaatregelen grotendeels van tafel zijn, gaan de kaartjes als warme broodjes over de toonbank. Niet vreemd, want bij Ajax lijk je tegenwoordig verzekerd van een wervelende show. Een galavoorstelling met een stortvloed aan doelpunten en technisch begaafde hoogstandjes.

Bovendien heeft regisseur Erik ten Hag een groot pallet aan artiesten tot zijn beschikking om het publiek te vermaken. Of je nu zit te kijken naar de samba van Antony en David Neres of naar de strijderskwaliteiten van Edson Álvarez en Lísandro Martinez, saai wordt het nooit. Het doelsaldo van dertig voor en één tegen onderstreept dat nog eens extra.

Hosanna alom, maar daarin schuilt ook het gevaar. Wanneer je tot grote hoogte stijgt, neemt het risico om een keer te vallen toe. Tegenstanders als SC Cambuur en Fortuna Sittard rolden de rode loper uit, maar buiten de landsgrenzen is dat anders.

Europees gezien is Ajax de koorddanser die zijn evenwicht moet zien te bewaren. Dat deed de ploeg van Ten Hag tegen Sporting Clube de Portugal met verve. Toch is het na die ene wedstrijd moeilijk in te schatten hoe de ploeg er internationaal voorstaat.

Wanneer je tot grote hoogte stijgt, neemt het risico om een keer te vallen toe.

Was Ajax zo goed of zakte Sporting door de ondergrens? Speelden blessures bij de opponent een rol of zijn de Amsterdammers momenteel simpelweg een maatje te groot voor de kampioen van Portugal? Ook tegen Besiktas JK zullen we het antwoord waarschijnlijk nog niet krijgen. De Turken hebben een waslijst aan geblesseerde spelers en zijn sowieso niet te vergelijken met grootmachten als Real Madrid en Juventus.

Die clubs waren in 2019 het slachtoffer van de Amsterdamse dadendrang, toen Circus Ajax eveneens furore maakte in Europa. Het jaar waarin mannen als Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Hakim Ziyech de harten van voetballiefhebbers wereldwijd veroverden. Op televisie hoorde ik afgelopen weekeinde dat er alweer vergelijkingen werden gemaakt met dat team. Doe dit nog niet, het is te vroeg.

Ja, ook ik zie dat de keuze reuze is voor Ten Hag. Alle posities zijn dubbel bezet en sommige zelfs driedubbel. Maar we zijn in de Champions League pas één wedstrijd onderweg. Laten we nog niet gaan vergelijken.

Circus Ajax trekt wéér rond door de Europese theaters en kan nu al op lovende recensies rekenen. Geniet vooral van de show en laat het applaus neerdalen op de artiesten op het veld. Dan zien we later wel in welke voetbaltempel de Europese tour van Ajax zijn apotheose beleeft.

Aanbevolen
Drie dingen die je moet weten over Ajax - Besiktas

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >