Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax sprokkelt drie punten in Zwolle en dit viel op

Erik ten Hag en zijn manschappen stappen met een redelijk goed gevoel in het vliegtuig voor de krachtmeting met Sporting CP. De Ajacieden speelden bepaald niet groots in Zwolle, maar de drie punten gingen ‘gewoon’ mee naar Amsterdam. Het werd 0-2. Sébastien Haller was verantwoordelijk voor de volledige productie, terwijl Mohamed Daramy debuteerde.

11 september 2021 - 20:36
Pecaja 1200
Doelpunt! Haller prikt de bal door de beentjes van Lamprou. © Pro Shots

Berghuis achter de spits
Het was natuurlijk geen verrassing dat Antony na zijn gedreven spel tegen Vitesse (5-0) op de rechterflank begon op het Zwolse natuurgras. Het zou een bankbeurt voor Steven Berghuis hebben betekend, ware het niet dat Davy Klaassen met liesklachten kampt en PEC-uit moest overslaan. Berghuis verving hem ‘op tien’ – de plek waarop hij tegen Vitesse ook al inviel – en leverde voor rust de assist op de enige treffer. Berghuis bediende Haller op maat en de spits prikte door de beentjes van Kostas Lamprou raak.

Maarten Stekelenburg was er in Zwolle overigens ook niet bij wegens liesklachten en dus stond Remko Pasveer onder de lat. Hoewel de Ajacieden niet hun meest overtuigende spel toonden, hoefde de doelman voor de pauze maar één keer serieus in actie te komen. Met een typische Pasveer-showduik tikte hij een kopbal van Slobodan Tedic onder de lat vandaan.

Diezelfde Tedic was na rust loeigevaarlijk met een halve omhaal over het hok van Pasveer, na knullig balverlies van Daley Blind. Het toonde dat de Ajacieden ook na rust maar moeilijk konden overtuigen tegen de hekkensluiter van de eredivisie. De tweede treffer van Haller na dik een uur spelen kwam dan ook als geroepen. Berghuis was wederom de aangever, ditmaal vanaf de cornervlag. Haller en Lamprou gingen samen de lucht in en dan weet je vooraf al wie er wint.

Dankzij de treffers van Haller was 0-2 dan ook de eindstand, al gaf het scorebord in Zwolle een poosje 0-3 aan. Ook prima, wat ons betreft!

Daramy slaapt vast in Marley-debuutshirt
Ruim voor de aftrap klonk Bob Marley door de stadionspeakers. Treffend, want PEC - Ajax was immers de vuurdoop van het Marley-shirt. De KNVB verplichte Ajax in het zwarte shirt met rasta-kleuren te spelen. De club was daar niet gelukkig mee. Ajax had het Europese shirt veel liever laten debuteren in een grote wedstrijd en niet in het MAC3PARK Stadion. Het reguliere uitshirt leek echter te veel op het tenue van Zwolle. De voetbalbond ging vervolgens ook niet akkoord met het herhaaldelijke verzoek van Ajax om in wit-rood-wit aan te treden, zoals in voorgaande seizoenen wél gebeurde.

Waar de club mopperde, daar was invaller Daramy ongetwijfeld dolgelukkig met de opgelegde shirtkeuze. De debutant in Zwolle liet al meerdere malen weten hoe ontzettend tof hij de Marley-kleding vindt. Hoe lang zou hij in zijn presentatiekleding hebben rondgelopen? Wij denken dan ook dat de negentienjarige vannacht slaapt in zijn wedstrijdshirt met rugnummer 30. 

Drie kleine vogeltjes gevlogen…
Nu we het toch over het Marley-shirt hebben, waar waren de ‘three little birds’ op de achterzijde van het shirt? Weggevlogen of wat? Ze waren in elk geval niet zichtbaar op de shirts waarin de Ajacieden aantraden in Zwolle. Eén en ander heeft te maken met regelgeving vanuit de Uefa, zo leerde navraag. Je leest er hierrrr meer over.

Tedic en Tadic…
Bij PEC Zwolle stond Tedic dus binnen de lijnen en dat wekte hier en daar wat verwarring bij een aantal van onze volgers. Schreven we Dusan Tadic nou steevast verkeerd? Nee, niks van dat alles. In ons live Twitterverslag besloten we de speler van PEC daarom maar om te dopen tot ‘Wim de Vries’. Al die verwarring is immers voor niemand goed. Graag gedaan!

Statiegeldbekers tegen biermisbruik
Het gooien van bier is in Zwolle bijzonder prijzig geworden. Dat is een bewuste keuze, want tegen Ajax introduceerde de thuisclub iets nieuws! Alle drankjes verdwenen in heuse statiegeldbekers. Bij de aanschaf van een gerstenat betaalden supporters twee euro éxtra. Ze kregen dit bedrag retour bij het weer keurig netjes inleveren van de drinkbeker. PEC hoopt het biermisbruik hiermee te hebben getackeld. Een stadion is immers geen feesttent. Toch zagen we een bierdouche bij een Ajaxcorner. Foei!

Zwolfje doet Zwolfje-dingen
De mascotte van PEC is een wolf en dus gaat-ie door het leven als Zwolfje. De collega van Lucky Lynx had er richting aftrap zin in en gooide zijn mooiste dansmoves eruit, precies toen Ten Hag hem passeerde op weg naar een cameraploeg om de opstelling te duiden. De Ajaxtrainer bleef zoals altijd onverstoorbaar en liet zich niet ‘kreezie’ maken door de heupwiegende Zwolfje.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >