Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

‘Het voetbal kan juist helpen uit de coronacrisis te komen’

Demissionair minister Hugo de Jonge sprak zich maandag negatief uit over staanvakken en hossen op de tribunes. Dat moet anders, vindt hij. Vreemd, want het voetbal kan juist een voorbeeld zijn voor iets als de evenementenbranche. Fabian Nagtzaam, directeur-bestuurder van SV Ajax, legt uit.

25 augustus 2021 - 08:59
Supparenadb1000
Supporters en het voetbal als voorbeeld voor anderen, het kan echt. © De Brouwer

De eerste vraag is: gaat er zoveel mis qua corona in en rond de stadions? “Volgens mij gaat het relatief goed als je kijkt hoe Ajaxsupporters zich gedragen in de stadions. Als je alle onderzoeken ziet en hoort, zijn er ook verhoudingsgewijs weinig nieuwe besmettingen te relateren aan stadionbezoek,” stelt Nagtzaam.

“We horen de kritiek van Hugo de Jonge, maar we begrijpen het niet. Voetbal is emotie en je gaat naar het stadion om je club aan te moedigen. Hij gaat zelf ook naar De Kuip. Daar zie je natuurlijk ook mensen opstaan en juichen.”

Het klinkt gek, maar in een stadion is het veiliger dan daarbuiten, beaamt Nagtzaam. “Clubs weten precies waar iedereen zich in een stadion bevindt omdat ze een vaste plek hebben, en wie daaromheen zit of staat. Ook word je voor het stadionbezoek getest of heb je een dubbele vaccinatie gehad, anders kom je het stadion gewoon niet in.”

Supporters op één kluitje gebeurt, zoals in Rotterdam, als twee-derde van de totale capaciteit aan wedstrijdbezoekers op één ring wordt geplaatst. In de Johan Cruijff Arena gaan seizoenkaarthouders naar hun eigen plek. En niet per se op anderhalve meter. Nagtzaam: “Dat je op anderhalve meter moet blijven in een stadion is een misverstand. Je kunt gewoon naast elkaar gaan zitten. Hoe supporters juichen, dat is echt hun eigen verantwoordelijkheid.”

Dan het staan op vakken, waar de demissionaire vicepremier tegen ageert. Daar is al jarenlang in overleg tussen bonden, clubs en supportersverenigingen een prima oplossing voor gevonden: “Er is sprake van safe standing, dus dat betekent dat je veilig kunt staan op bepaalde vakken in een groot aantal stadions. Ook daar zijn stoeltjes gemonteerd, dus op de staanvakken zou men eventueel op stoeltjes kunnen zitten, of staan.”

Zonde dat Hugo de Jonge zo negatief naar het voetbal kijkt, de sport die hem ook na aan het hart ligt. Dat kan anders, weet Nagtzaam. “Voetbal kan juist onderdeel zijn van de oplossing om uit de coronacrisis te komen. Door op een juiste manier het stadionbezoek te monitoren, kunnen we goed in kaart helpen brengen waar besmettingen zijn. Dat gebeurt nu helaas niet.”

“Met de juiste aanpak zijn er weinig tot geen besmettingen en dat zou tevens in de entertainmentbranche moeten kunnen. Buiten dan, want stadions zijn open. De Johan Cruijff Arena heeft een dak, maar die is meestal niet dicht. We zijn voor de boel - mits goed gecontroleerd - open te gooien. Uiteindelijk moeten we met z’n allen weer van het slot en normaal gaan leven.”

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >