Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Wat als Berghuis zou komen in het pre-social media tijdperk?

Naar wat ik begrijp tik ik nu een stukkie over een speler die niet meer bestaat. Een spookvoetballer. Steven Berghuis is een persona non-grata geworden in Rotterdam. Spookvoetballer is nog het meest vriendelijke wat hij naar het hoofd kreeg. Ook in Amsterdam ontvangt niet iedereen hem met open armen.

02 juli 2021 - 14:40
Scholten 1200
Scholten kon na zijn terugkeer gelijk aan de bak. Tegen Feyenoord... © AFC Ajax

Op sociale media zijn de verwensingen hard. Keihard. Ziektes vliegen in het rond en doodswensen ook. Veelal gepost vanachter anonieme accounts, maar fraai is het allemaal niet. Vooral in Rotterdam zijn supporters er doodziek van, terwijl in Amsterdam er juist ook sprake is van een gezonde dosis leedvermaak.

Berghuis stapte uit de Feyenoord WhatsAppgroep, zijn medespelers in verbijstering achterlatend. Een screenshot stond een paar tellen later op Twitter, Facebook en Instagram. Alle reacties zichtbaar. Telefoonnummers ook. Zo gaan die dingen tegenwoordig. Schuimbekkend doken volwassen mensen over elkaar heen. De gevoeligheid van de mogelijke overgang snap ik best, maar hoe zou iemand als Arnold Scholten naar deze hele shitshow kijken?

Scholten was de laatste speler die de directe overstap van Feyenoord 1 naar Ajax 1 maakte. Dat gebeurde in de zomer van 1995. In mijn beleving ging dat destijds totaal geruisloos. Niemand die daar bijzonder van in de war leek te zijn. Er was geen Twitter, geen Facebook en geen Instagram. Van ophitsen was weinig sprake. Mogelijk waren er gerust mensen die de overgang pikant vonden, maar of Scholten er destijds veel van heeft gemerkt...?

De gevoeligheid van de mogelijke overgang snap ik best, maar hoe zou iemand als Arnold Scholten naar deze hele shitshow kijken?

Mogelijk speelt mee dat Scholten al een Ajaxverleden had voor hij naar Feyenoord ging. Scholten was ook geen extraverte voetballer. De Witte Socrates had geen vervelende maniertjes, zoals Berghuis die absoluut bij vlagen wél heeft. Maar toch. Scholten presteerde het zelfs om doodleuk van Ajax direct naar Feyenoord te gaan en weer terug. Geen van beide supportersgroepen raakte er echt onwijs van in de war. Hoe zou dat vandaag de dag zijn gegaan bij de toen al gelouterde prof?

Gevoelsmatig zou je zeggen: moeizamer. Ga maar na wat de eerste wedstrijd van Scholten was na zijn terugkeer in Amsterdam. Juist, de wedstrijd om de nationale supercup in De Kuip. Tégen Feyenoord. Hij stond direct in de Ajaxbasis. In het jaarboek 1995-1996 lezen we er in het wedstrijdverslag echter amper wat over. Ja, hij stond in het veld, maar verder zien we alleen dat hij in de 91ste minuut werd gewisseld voor Martijn Reuser. Oh ja, en hij kreeg geel.

Meer staat er niet over geschreven. Scholten stelde kortgeleden dat ze hem bij Feyenoord heus wel een beetje ‘als een verrader zagen’, toen hij weer terugkeerde naar Ajax, maar echt heel venijnig werd het nooit. In Rotterdam zagen ze hem aanvankelijk als Ajacied. Acceptatie had even tijd nodig, maar als ex-voetballer van Ajax werd hij uiteindelijk gewaardeerd. En andersom eveneens.

Duidelijk is dat Berghuis in de huidige tijdsgeest veel sterker in zijn schoenen moet staan.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >