Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Op bezoek in het ongelooflijke Ajaxmuseum van supporter Roel

Oké, we starten dit artikel met het verzoek om je voorstellingsvermogen op standje ‘heftig’ te zetten. Stel je voor dat werkelijk élk vrij plekje in je huis gereserveerd is voor Ajax. Gang, woonkamer, deuren, keuken, delen van het plafond, slaapkamer… Roel (33) uit Akersloot hoeft zich dat niet voor te stellen. Bij de Ajaxverzamelaar is precies dat dagelijkse kost en wij mochten kijken in zijn mini-museum.

05 juli 2021 - 12:34
Museum 1200
Shirt van John van 't Schip en kicksen van John Heitinga. © SV Ajax

Aan de buitenkant van het huis is niks te zien, maar als Roel – in Ajaxtrainingspak – de deur opent, wordt snel duidelijk dat we veel bijzonders gaan zien. Achter de voordeur zien we een gang ramvol wedstrijdvaantjes, vlaggen en Ajaxdoeken. De deur naar de slaapkamer staat open. Het hangt vol Ajaxshirts. Er is eigenlijk geen plek meer.

“Hey man, kom binnen,” klinkt het enthousiast en gastvrij. Voor Ajacieden is de woning van Roel een walhalla. Alles ademt Ajax. We zijn eigenlijk een beetje onder de indruk. Zo veel Ajaxhistorie daalt in één klap op ons neer. Het is even acclimatiseren en Roel moet erom glimlachen.

Vaantjes

“Dit is precies zoals veel mensen reageren hoor, haha. Ze kijken eerst totaal verbaasd in het rond. Zelfs mensen die niks met voetbal hebben. Zij die wel veel met voetbal en Ajax hebben zijn even stil en beginnen dan vanzelf duidend vragen te stellen. Koffie?”

We lopen langs de vijf vitrines in de woonkamer van Roel, vol attributen. “Ik verzamel alles wat los en vast zit: bekertjes, schaaltjes, kopjes, glazen, voetballen, spiegels, vaantjes, posters, borden, medailles en veelal gedragen spullen van spelers, zoals kicksen, keepershandschoenen en shirts. Je moet mijn facebookpagina ook maar eens checken.”

Suppostpet

Dingen uit de fanshop vind je niet bij Roel. Hevig onder de indruk nemen we plaats op een dug-out-stoel van de Johan Cruijff Arena, in de hoek van de woonkamer. “Deze heeft echt in de Arena gestaan en is twaalf jaar geleden geveild. Een man uit Apeldoorn had ‘m en zei dat-ie weg mocht. Ben gelijk in de auto gestapt om ‘m op te halen.”

Aan één van de vitrines hangt de befaamde stropdas met nummer 1 erop. “Die is nog door Ronald Koeman gedragen,” reageert Roel, terwijl onze blik alweer valt op een stukje doelnet uit De Meer, met ernaast een stukje van de heilige grasmat. Ook zien we een stokoude suppostpet, eveneens afkomstig uit het stadion langs de Middenweg.

Aan de muur valt ons oog op een thuisshirt van Dani uit 1997. Nummer 14 op de rug en duidelijk is dat de Arena-grasmat in die tijd niet al te best was. De moddervlekken hebben het shirt flink besmeurd. “Dit shirt komt uit het thuisduel met FC Twente. Van een oude man gekregen, die mijn facebookpagina volgde en deze had liggen. Puur geluk. Het is maar goed dat het shirt achter glas zit, want hij stinkt behoorlijk naar zweet en alles.”

Dani Shirt

Zo heeft Roel wel meer toffe shirts, al hangt hij vooral de thuistricots op. “Ik wil vooral wit-rood-wit aan de muur,” vertelt hij, wijzend naar een bijzondere lijst met daarin het thuisshirt met de slogan ‘voetbal, verziek het niet’. Dit shirt werd gedragen tijdens de klassieker waarin Richard Witschge de bal tien keer pesterig hooghield. “Of dit shirt van Richard is? Haha, nee, deze is gedragen door Andrzej Rudy. Hij viel na rust in.”

Het is slechts een fractie van spelersgedragen kleding of schoeisel. De vraag aan Roel is onvermijdelijk. Is dit een verslaving? “Haha, eigenlijk wel. Ik ben wel elke dag met Ajax bezig. Je praat met andere verzamelaars, informeert of zij nog iets hebben. Het is best een groot wereldje en het wordt ook steeds gekker. Ajax is populairder dan ooit. De prijzen voor spullen gaan ook hard omhoog.”

Ajaxshirts

“Vroeger was het makkelijker,” stelt Roel, doelend op de tijd dat je nog wel eens naar een training kon kijken en iets unieks scoorde. “Nu is alles besloten. Het is niet meer zo laagdrempelig als het voorheen was. Ik ben rond mijn zestiende begonnen met verzamelen. Je begint met een vlaggetje, een wedstrijdshirtje… Na een training kreeg ik de kicksen van Kenneth Perez. Toen was het hek gauw van de dam. Je begint met één kast en nou ja, je ziet wat ervan terecht is gekomen.”

Als we Roel vragen naar zijn mooiste item, dan wijst hij naar de hoek van de woonkamer. Op een kast is een shirt van John van ’t Schip tentoongesteld. Het shirt is ouder dan Roel zelf en dateert uit seizoen 1982/1983. Ook een gedragen uitshirt van Marc Overmars (1994/1995) is één van Roels pronkstukken.

Overmars Shirt

Hoewel trainingen amper meer zijn te bezoeken, meldt Roel zich nog wel eens bij de poort van De Toekomst. “Spelers herkennen je op zeker moment ook wel, omdat je daar vaker staat. Ze maken dan ook wel eens een praatje met je. Lasse Schöne bijvoorbeeld. Een echte Ajacied. Hij praat ook gewoon met je. Dat is een hele normale man en hij gaf mij ook een wedstrijdshirt en een paar kicksen. Dat is echt heel tof.”

Het is overbodig te stellen dat Roel Ajax ademt. En zijn omgeving weet dat ook. “Ajax is mijn leven. Dat weet ook iedereen en dat wordt ook geaccepteerd. Dat krijg je er ook nooit uit. Het is echt een wereldje waar je in rolt. Ik ga ook naar alle thuis- en uitwedstrijden en reis Ajax achterna in Europa.”

Aanbevolen
Tim verzamelt keepersshirts: ‘Grim is een geweldig groot Ajacied!’

Dat laatste is goed te zien aan een toffe fotowand. Roel is overal geweest met Ajax. Veel is vastgelegd. Heerlijke groepsfoto’s in Europa, samen met zijn maten. Wat een herinneringen! Het zal allemaal niet goedkoop zijn… “Dat is zo, maar ik rook niet en sla weekendjes in de kroeg over. Ik laat andere dingen om dit alles te kunnen doen. Dat is keuzes maken. Je kunt niet alles willen.”

Handschoenen

Roel deed door de jaren heen veel contacten op in het verzamelaarswereldje. Dat is ook niet zo gek, gezien de bedrevenheid waarmee hij Ajax beleeft. “Verzamelaars onderling naaien elkaar niet. We gunnen elkaar juist veel en kennen elkaar. Je gunt elkaar juist dingen en helpt waar het kan door tips te geven.”

Zo heeft één van Roels maten nog een wedstrijdshirt van Jaap Stam liggen. “Die ga ik van hem krijgen, maar hij kan er nog geen afstand van doen. Shirt zit onder de vlekken en het zweet. Mijn maat zegt altijd dat ik nog effe geduld moet hebben, maar dat-ie voor mij is. Komt wel goed, haha. Shirt hangt al vijftien jaar in zijn keuken.”

Het gaat om het shirt dat Stam droeg tijdens IK Start - Ajax in 2006. Roel was erbij in Noorwegen en steunde de ploeg vanuit het uitvak, bevolkt door zo’n zeventig Ajacieden. Stam gaf na een 2-5-zege zijn shirt af bij het hek. “Ik greep mis, mijn maat was net effe langer en had ‘m te pakken. Tja, zo gaat dat. Ik wacht er al vijftien jaar op, haha!”

Gevraagd naar zijn favoriete Ajacied, komt Roel met een top drie. Jari Litmanen staat op één gevolgd door Luis Suarez en John Heitinga. “Suarez was een heerlijke gifkikker bij Ajax. Hij leverde altijd strijd en iedereen was tegen hem. Daar hou ik van.”

Stoeltje Arena

Roel kijkt eens rustig in het rond, terwijl op de achtergrond het EK-voetbal aanstaat. “Ik ga de boel binnenkort flink omgooien. Sommige zaken verdienen een mooiere display. Er komt steeds meer bij en veel blijft in dozen zitten. Dat is zonde,” aldus de Ajacied, die hoopt ooit nog een gedragen Ajaxshirt van Dennis Bergkamp te scoren.

Roel is op en top Ajacied, maar de verzamelaar in hem staat bewondering voor andere collecties niet in de weg. “Nee, zeker niet. Ik ken iemand met een AZ-collectie. Die heeft dezelfde passie, maar dan voor de verkeerde club. Dat kan ik dan ook uitstekend waarderen.”

Bordjes

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >