Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Oranjeleeuw Timber debuteert op EK met late zege op Oekraïne

Het Nederlands elftal is het EK zondag goed begonnen met een nipte 3-2-zege op Oekraïne. De ploeg van Frank de Boer maakte het nog flink spannend, maar het liep allemaal goed af. Bij Oranje maakte Jurriën Timber zijn EK-debuut en stonden Maarten Stekelenburg en Daley Blind eveneens in de startopstelling.

13 juni 2021 - 22:52
Timber 1200 Nedoek
Aan de altijd rustige Timber merkte je niet dat hij debuteerde op een EK. © Pro Shots

De Johan Cruijff Arena was het strijdtoneel, al moest je door alle kleurrijke EK-aankleding wel een paar keer goed kijken om het stadion te herkennen. Desalniettemin zal EK-debutant Timber zich er een soort van thuis hebben gevoeld. De negentienjarige verdediger oogde stoïcijns als altijd. Mooi om Benjamin Timber en Nestor Stekelenburg op een EK te zien.

Van de eerste helft tegen Oekraïne halen vermoedelijk alleen de eerste zeven en de laatste zeven minuten de samenvatting. De tegenstander leek even vlammend te starten, maar de kansen in de openingsfase waren toch vooral voor Oranje. Achtereenvolgens Memphis, Denzel Dumfries en Georginio Wijnaldum kregen de bal echter niet achter doelman Heorhiy Buschan.

Het was een hoopgevende start, maar Nederland kwam vlak voor de pauze pas weer in kansrijke positie. Buschan redde waanzinnig knap op een vlammend schot van Wijnaldum, terwijl Dumfries een minuut later vergat op doel te koppen.

Wijnaldum leek het missen van Oranjekansen aardig zat, want de overtuiging waarmee hij kort na de pauze een afvallende bal in de touwen poeierde, was lekker. Dat was de 2-0 van Wout Weghorst net zo goed. De ruime voorsprong die Nederland zich verschafte, was gezien de kansenverhouding meer dan terecht.

Je denkt dan: we zitten goed, we gaan lekker. Maar uit het relatieve niks vuurde de moegestreden Andriy Yarmolenko de bal vanaf randje zestien achter de zich uitstrekkende Stekelenburg. En dat was de aanloop naar de gelijkmaker, want Roman Yaremchuk kopte niet veel later de 2-2 achter de Ajaxkeeper.

Ja, jemig, dit was niet de bedoeling... Toch liepen de zaken goed af, want vlak voor tijd raakte Dumfries een voorzet van Nathan Aké wél goed met het voorhoofd: 3-2. Een kans die veel lastiger was dan die voor rust, maar wat geeft het? Ja, niks dus! Een groepsfase starten met een zege is immers wel heel erg prettig.

Blind maakte dat allemaal niet meer mee vanaf het veld. Hij was al lang en breed gewisseld. De verdediger verliet het veld met een riante voorsprong en zag vanaf de bank hoe Oekraïne zich terug knokte in de wedstijd. Bij de wissel ontwaarden we overigens tranen bij de Ajacied. Wat daar precies gaande was, horen we ongetwijfeld spoedig.

Nederland speelt donderdag om 21.00 uur tegen Oostenrijk. De maandag erop is Noord-Macedonië de laatste opponent in de groepsfase. Dat duel wordt om 18.00 uur afgetrapt.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >