Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hoe anders had de Ajaxhistorie eruitgezien zónder uitdoelpuntregel?

De Uefa nam donderdag een bijzonder besluit, dat desalniettemin al een poosje in de pijplijn zat: uitdoelpunten tellen vanaf volgend seizoen niet meer dubbel in de knock-outfase van Europese toernooien. Wat heeft die regel Ajax de afgelopen jaren opgeleverd én gekost?

25 juni 2021 - 09:25
Torino 1200
In 1992 konden we prima leven met de uitdoelpuntregel! © AFC Ajax

Kortom, hoe anders had het kunnen zijn? Dat is natuurlijk allemaal een beetje koffiedik kijken, weten wij ook. Tóch is het aardig om cijfers erbij te pakken, opgeduikeld door Opta.

Ajax werkte in totaal 146 dubbele ontmoetingen af. Acht keer was het na twee keer negentig minuten direct afgelopen bij een gelijke stand en werd de strijd beslist op uitdoelpunten. Slechts twee keer stond het gelijk na twee keer negentig minuten en werd het verlengen, maar werd het binnen de verlenging alsnog beslist op uittreffers.

Wat Ten Hag betreft mogen uitgoals dubbel blijven tellen. © Pro Shots
Aanbevolen
Ten Hag vindt dubbel tellende uitgoals wel charme hebben

Deze wedstrijden zie je in onderstaande tabel, waarbij je in één keer inzichtelijk krijgt wat het opleverde. In 1992 bijvoorbeeld de Uefa Cup. Ajax was over twee confrontaties te sterk voor Torino. Het werd over twee duels 2-2, maar in Italië werden al die doelpunten al gemaakt en in Amsterdam werd in de return niet gescoord. De twee Ajaxtreffers (Jonk en Pettersson) in Stadio Delle Alpi waren genoeg voor het liften van de Uefa Cup.

In de tabel hieronder is eveneens goed te zien dat de uitdoelpuntregel de Ajacieden meer dan eens dwarszat. En hoe… De return van de halve finale Champions League tegen Tottenham Hotspur in 2019 is nog steeds een open wond bij veel Ajacieden. Met de regelgeving zoals deze volgend seizoen van kracht is, zou het mogelijk zijn uitgedraaid op strafschoppen. Maar ja…

Tabeluitdoelpuntengoed
Opta Logo Primary 01

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >