Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ballenjongen Mark geniet van EK: ‘Stekelenburg schreeuwde er echt bovenuit’

Waar de meeste supporters het Nederlands elftal thuis voor de buis of in het stadion kijken, maakt Mark Welink (17) het EK op wel heel bijzondere wijze mee. Hij is namelijk als ballenjongen actief op het eindtoernooi en zit dus bovenop de actie. Hoog tijd voor een vraaggesprek met het lid van Ajax Jonge Schare!

22 juni 2021 - 12:24
Ballenjongenek800
Mark geniet volop van deze bijzondere ervaring! © Archief Mark

Ha Mark, geniet je als ballenjongen op het EK een beetje?
“Ja, tuurlijk! Je kan eindelijk weer naar het stadion na lange tijd. En dan zie je al die grote en bekende spelers ook nog eens van dichtbij. Dat is een heel bijzondere ervaring om nooit meer te vergeten.”

Bij welke wedstrijden ben je geweest?
“Ik ben bij zowel de wedstrijd tegen Oekraïne als Noord-Macedonië geweest. Het eerste groepsduel was wel echt spannend. Iedereen dacht na die 2-0 dat het al gedaan was, maar toen werd het toch weer 2-2. En daarna weer 3-2! Dat is zeker de leukste wedstrijd waar ik bij was.”

Wat is je taak als ballenjongen?
“Je moet vooral heel erg goed opletten. Je kijkt naar wat de speler wil. Dat is in mijn geval de keeper. Stel de bal rolt uit, maar hij ligt nog wel binnen het bereik van de doelman, dan sta je al wel klaar om een nieuwe bal te gooien. Soms geeft de keeper dan een handje van: kom maar. En de andere keer een stopteken van: het hoeft niet.”

“Er zijn in coronatijd wel een paar dingen anders. We dragen natuurlijk een mondkapje en moeten de ballen schoonmaken. Als er een bal in het publiek terecht komt, moeten we deze eerst desinfecteren voordat we ‘m weer het veld ingooien.”

Aanbevolen
Dolblije ballenjongen Gijs (13) krijgt handschoenen boze Onana: ‘Here, these gloves are shit’

Wat krijg je mee van de sfeer in de Arena?
“Best wel veel eigenlijk, ook al kijk je heel erg oplettend naar de wedstrijd. Ik zat tijdens het duel met Noord-Macedonië achter het doel waar de uitsupporters zaten. Die hoor je dan echt heel goed. In de tweede helft stond Maarten Stekelenburg voor me en die schreeuwde er keihard bovenuit. Dat viel wel op, haha!”

Let je langs de zijlijn extra goed op de Ajacieden?
“Ik vind het Nederlands elftal sowieso leuk om te kijken. Alle grote spelers die je kent, komen daarin samen. Natuurlijk is het leuk dat er (ex)-Ajacieden in Oranje spelen. Zo let ik bijvoorbeeld wel extra op Frenkie de Jong, maar voor de rest kijk ik met net zo veel plezier naar alle andere spelers.”

Welke wedstrijd staat er voor jou nog op het programma?
“Ik ben ook bij de achtste finale tussen Wales en Denemarken. Het is een mooi idee dat ik grote spelers zoals Gareth Bale nu van dichtbij ga zien. Voor wie ik dan ben? Pfoe, dat is wel een moeilijke… Ik denk dan toch voor Denemarken, omdat daar nog wat ex-Ajacieden spelen.” 

Tot slot, met welk woord zou je deze hele ervaring omschrijven?
“Fantastisch!”

Aanbevolen
Shirtverzamelaar Robin: ‘Elk Ajaxshirt heeft een verhaal’

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >