Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Stoeltje 63: FC Knudde

Vroeger las ik veel FC Knudde, van Toon van Driel. Regelmatig schiet een stripje me nog te binnen. Zo ook afgelopen zondag, tijdens de klassieker. Jaap en 'tikkie terug' Dirk maakten, in mijn hoofd, weer die transfer naar een tafelvoetbalclub.

11 mei 2021 - 14:56
Klasiekerstoeltje631200
Tikkie, terug Jaap! Of Ridgeciano, mag ook. © Pro Shots

In de desbetreffende strip lopen de twee Knudde-spelers met hun sporttassen naar een nieuw stadion. Nietsvermoedend worden ze een plaatje later aan metalen stangen gespiesd. Ze zijn poppetjes in een tafelvoetbalspel geworden. 

Bij het zien van Feyenoord kwam het spontaan weer in me op. Jaren niet aan gedacht. Wat ze lieten zien, had weinig met doordachte tactiek te maken. Dick Advocaat stond wat kansloos te sjorren aan zo’n bak in een café.

Dick Advocaat stond wat kansloos te sjorren aan zo’n bak in een café.

Feyenoord werd gecontroleerd door een aangeschoten kroegganger, na een biertje of zeven, die zijn tegenstander alleen maar helpt. Via de achterwand van het spel belandt een balletje altijd wel een paar keer in het eigen doel. 

Misschien was dit wel de wedstrijd waarbij ik publiek het meest heb gemist. De wanhoop op het veld was al bijzonder zichtbaar, maar deze had ik ook erg graag vanaf de tribunes willen zien druipen. Gefrustreerde thuissupporters in De Kuip hadden deze fletse wedstrijd klassieker kunnen maken. Hoe minder voetbal met voetbal te maken heeft, des te groter de taak van het publiek.  

We zijn nog net niet Celtic-supporters in de jaren dat Rangers was teruggezet, maar onze enige echte rivaal is wel al een tijdje elders. Hun 6-2, zo blijkt nu, is de uitzondering die de verstandhouding bevestigt. Toch is de klassieker nog altijd een sterk merk, kennelijk. Een soortgelijk potje tegen Utrecht, Vitesse of zelfs PSV was ik op dinsdagmiddag namelijk al lang weer vergeten.  

Ajax heeft, volkomen begrijpelijk, niet veel laten zien. Dat was simpelweg niet nodig. Dat de wanprestatie van Feyenoord desondanks nog dagenlang vrolijk nazingt in mijn hoofd, zou je dus als eerbied kunnen zien. Respect voor de klassieker. En voor Toon van Driel.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >