Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Pak alles wat je kan in 2020/2021, met Tadic in de hoofdrol

Nu Ajaxspelers op weg zijn naar het strand, zich voorbereiden op toernooien her en der óf hun telefoon in de gaten houden voor eventuele transfers, is het tijd voor wat cijfertjes over het seizoen 2020/2021!

21 mei 2021 - 09:07
Tadic011200
Pak schaal, pak dubbel, pak Rinus Michels Trofee... © Pro Shots

De jongens en meisjes van Opta Sports verzamelen ieder seizoen professioneel en nauwkeurig allerlei statistieken van de (inter)nationale voetbalvelden. Zij leverden ons de ingrediënten voor onderstaande cijfertjes over Ajax in de eredivisie.

Twintig Ajacieden die dit seizoen een doelpunt maakten is een eredivisierecord dat al een tijd in handen is van onze club. In 2004/2005 én in 2013/2014 was dat aantal Ajaxspelers hetzelfde.

Bereid je voor op een quizje van onze kant over de namen van deze seizoenen uit het verleden! We verklappen nu alvast de topscorers in die jaren: Ryan Babel en Wesley Sneijder (7 goals) en Kolbeinn Sightórsson en Davy Klaassen (10 goals).

In dit seizoen viel je als Ajacied eigenlijk op als je niet scoorde. Oké, de keepers hebben nu even vrijaf. Opvallend is het bijvoorbeeld dat aanvaller Oussama Idrissi in zijn 205 speelminuten niet tot scoren kwam. Verdediger Noussair Mazraoui speelde ook weinig en scoorde niet in de eredivisie, maar wel in de Champions League tegen FC Midtjylland.

Wat blijkt: Sébastien Haller als kapstok om door te kunnen voetballen werkt. Alleen Dusan Tadic (over wie later meer) en Antony waren bij meer eredivisiegoals betrokken dan de Ivoriaan. Echt opvallend, want Haller kwam Ajax pas in januari versterken.

Doelpunten, dan ben je meestal (niet altijd) nadrukkelijk aanwezig in het strafschopgebied van de tegenstander. Voor wie onze analyses van Erik Elias en @11tegen11 leest, is het geen verrassing dat Ajax het vaakst van alle Nederlandse ploegen in de zestienmeter bivakkeert. Met 1482 balcontacten is Ajax koploper. PSV is ook in dit klassement tweede, met 1014 balcontacten.

Bij het vijandelijke doel betekent dat de Ajaxkeeper de boel op gezonde afstand gade slaat. Maarten Stekelenburg is nog altijd vlijmscherp als er dreiging is rond het doel van Ajax. En dat is des te opvallender als je naar zijn geboortedatum kijkt. Net als sommige wijnen worden veel keepers met de jaren nóg beter. Met 38 jaar en 236 dagen is ‘Steek’ de oudste eredivisiespeler van Ajax ooit. Het reddingspercentage van collega Andre Onana was overigens nét iets beter (80 tegenover 78,8 procent).

Dan de topper van dit seizoen, Ajacied van het Jaar, aanvoerder, de man waar het heilige vuur altijd brandt en het melodietje ‘pak alles wat je kan’ nog beter bij past dan Onana. Direct betrokken bij 31 doelpunten en daarmee meest waardevolle speler van de eredivisie, met 14 goals en 17 (!) assists. Leuk feitje: die 17 assists werden door 13 verschillende Ajacieden afgerond. Zo komen we weer bij het grote aantal doelpuntenmakers.

Oja, de uitsmijter: Ajax stond dit seizoen 209 dagen als lijstaanvoerder genoteerd, dat aantal dagen was alleen hoger in het seizoen 2003/2004 (toen 238 dagen). Boeien: van belang is dat de schaal naar Amsterdam kwam en als kampioenssterretjes eindigde bij de supporters, als herinnering aan een roerig seizoen met de dubbel.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >