Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Passmaps: Slechte wedstrijd, maar weinig kansen weggegeven

Ajax speelt in de eredivisie vaak één helft aardig voetbal, scoort wat goals en neemt dan gas terug. Tegen RKC Waalwijk zagen we een hele andere wedstrijd. Hoewel er nauwelijks iets werd weggegeven, speelde Ajax fantasieloos en creëerde het nauwelijks kansen. Het leverde een 0-1-zege op om snel te vergeten. We blikken in dit artikel terug aan de hand van de statistieken.

12 april 2021 - 18:40
Analyse Rkcaja 1200
Nee, het was niet heel best wat Ajax liet zien in Waalwijk. © Pro Shots

Door Erik Elias

Ajax scoort dit seizoen in de eredivisie gemiddeld iets meer dan drie doelpunten per wedstrijd en doet dat met gemiddeld twintig schotpogingen. Afgelopen zondag werd in beide categorieën beduidend lager gepresteerd tegen laagvlieger RKC: veertien keer geschoten, één doelpuntje.

Hoe kan het dat Ajax zo’n stroperige wedstrijd speelde? Hoe reëel was een RKC-stunt daadwerkelijk? We beschrijven het aan de hand van de passmaps, Expected Goals, halfspaces en Zone 14 plots, verkregen via @11tegen11!

Passmaps
RKC wordt gecoacht door voormalig Ajaxdoelman en voormalig Ajaxjeugdtrainer Fred Grim. Daar waar je in andere wedstrijden duidelijk de hand van Grim kan ontdekken – opbouwen van achteruit – liet RKC de bal afgelopen zondag toch vooral aan Ajax. In totaal had de ploeg van Erik ten Hag 63% balbezit. We zien om die reden de bekende dikke lijnen en bolletjes op de passmap tevoorschijn komen.

Het wordt een beetje een herhaling van zetten, maar uit dit soort passmaps blijkt keer op keer dat het middenveld Ryan Gravenberch – Edson Álvarez – Davy Klaassen niet tot veel voorwaartse passing leidt. Zoom in op het bolletje van rechtsback Devyne Rensch en het wordt pijnlijk duidelijk. De middenvelders aan ‘zijn’ kant willen de bal eigenlijk helemaal niet hebben en als ze de bal krijgen, spelen ze ‘m niet vooruit. De enige speler aan wie Rensch meer dan vijf passes vooruit verstuurde, was om die reden rechtsbuiten Antony.

Verrassend genoeg was het aanspeelpunt Sébastien Haller die de meeste passing vooruit verstuurde. Het past bij een trend: Haller scoort op heel veel statistieken namelijk ruim voldoende sinds zijn komst bij Ajax. Uit dit artikel van de NOS blijkt bijvoorbeeld dat Haller over het kalenderjaar 2021 procentueel gezien de beste aanvallende kopper van de eredivisie is. Gemiddeld is de Franse Ivoriaan in de competitie elke 84 minuten betrokken bij een doelpunt (1101 minuten, 8 goals, 5 assists).

Het oogt af en toe wat log en ongeïnspireerd en Haller zal nooit op basis van zijn snelheid een man uitspelen, maar uit de data blijkt dat Haller zijn kerntaken (doelpunten maken, doelpunten voorbereiden en de bal vasthouden) verdomd goed uitvoert.

Expected Goals
Het was dus niet veel in Waalwijk. Niet voor de Ajaxsupporters, maar ook niet voor de neutrale kijker. In totaal werd slechts zeventien keer geschoten, waarvan drie keer door RKC.

Hoewel de kans van Haller er lastig uitzag en de afwerking bijzonder acrobatisch was, geeft het model van 11tegen11 de mogelijkheid toch een kans van 10% om te eindigen in een doelpunt. Dit vanwege de positie van de verdedigers (niet in de buurt) en het feit dat het hier niet om een kopbal gaat, maar om een volley.

Minder positief is dat er aan de grafiek is af te lezen dat Ajax in grote delen van de wedstrijd totaal stilviel. We zien – net als tegen sc Heerenveen – vlakke lijnen waarin geen enkel schot werd ondernomen, mede door de eerder benoemde problemen in balbezit op het middenveld.

Kwam Ajax dan in de problemen? Ook niet. Op één hele grote knik naar boven na – de vrije trap van RKC op de lat plus de daaropvolgende kopkans – wisten de Waalwijkers bijna niks af te dwingen. Het waren ook meteen de laatste wapenfeiten van de ploeg van Grim.

Aan de afbeelding hieronder is af te lezen hoe goed Ajax erin slaagde om RKC op afstand te houden, ook tijdens het slotoffensief. Dat RKC uit open spel in totaal tot 0.06 Expected Goals kwam, draagt bij aan het beeld wat eerder werd geschetst: een vreselijk saaie wedstrijd waarin Ajax weinig heeft gecreëerd, maar met een overwinning die geen moment in gevaar is geweest.

Zone 14 en halfspace
Het veldoverwicht van Ajax blijkt ook uit de halfspace en Zone 14-plots. We zien dit keer weer een gelijkmatige verdeling over rechts en links, waarbij aan de linkerkant opvalt hoe weinig de bal naar de buitenkant wordt gepasst. Dit heeft te maken met de weinig aanvallende houding van linksback Nico Tagliafico, die vooral achter de bal blijft als Ajax aanvalt, ook over links.

De bezetting van de tienpositie (grofweg het Zone 14-gebied) is interessant, omdat Erik ten Hag daar echt wat te kiezen heeft. We zien aan de passmaps elke week dat Klaassen in die rol niet of nauwelijks in het spel wordt betrokken, vooral in de eindfase in en rond de zestien opduikt en daar belangrijk is met goals.

Alternatief Mohammed Kudus is een speler die het liefst élke bal in de voeten wil hebben en juist het liefst elke bal komt ophalen. Na het inbrengen van de Ghanees in de 52e minuut ging Ajax daarom ietsjes makkelijker voetballen, omdat Kudus dichterbij de dubbele zes speelt dan Klaassen. Er miste in die fase om die reden soms juist weer bezetting voor de goal, omdat Kudus graag de eerste bal van achteruit ophaalt.

Makkelijker gezegd: je zou Klaassen wat meer van Kudus gunnen en je zou Kudus af en toe wat meer van Klaassen gunnen. Voorlopig lijkt Ten Hag vast te houden aan ‘Mister 0-1’ Klaassen op tien.

Het artikel na Heerenveen-uit werd afgesloten met de zin ‘een slechte generale repetitie voor het Europa League-duel met AS Roma’. Daar bleek een goede voorstelling op te volgen, want Ajax speelde een prima pot tegen de Italianen, maar vergat te winnen.

Het is te hopen dat deze week volgens eenzelfde patroon verloopt, hoewel Ajax toch echt weer beter voor de dag moet komen dan in Waalwijk. Vooral in balbezit. Iets optimistischer bekeken: vroeger verloor Ajax dit soort wedstrijden nog wel eens. Dit was eigenlijk een tussendoortje tussen twee Europese wedstrijden door. Daarnaast is de titel al zo goed als binnen.

Donderdagavond rond 23.00 uur weten we meer over het Europese seizoen van Ajax…

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >