Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Het 'nieuwe omwisselen' voor Ajax - AZ…

Na een halfuur rijden kom ik aan in Haarlem. Covid-testlocatie Jan van Krimpenweg 17B is het doel. Nog een paar bochten in de drukker wordende straten... ‘Bestemming bereikt,’ klinkt een tevreden damesstem plots uit de speakers van mijn auto. Ik stap uit en sluit braaf aan in een lange rij mensen. Hmm… Dit doet me ergens aan denken…

24 april 2021 - 14:02
Omwisselen 1200
Dit was omwisselen in Madrid, nu gingen veel mensen naar Haarlem. © De Brouwer

Het is druk op de testlocatie. Waanzinnig druk. Medewerkers in hesjes leiden alles in goede banen. Een lange sliert mensen met mondkapjes krioelt langzaam en volgzaam richting de opening van een saai wit gebouw. Had mij dergelijke taferelen twee jaar geleden voorspeld en ik had je voor gek verklaard. Nu maak ik het mee.

Om mij heen en zie en hoor ik ook veel Ajaxsupporters. Herken je ze niet aan Ajaxmondkapjes, dan wel aan Ajaxtrainingsbroeken, -jassen, -truien, -petjes of -verhalen. 7500 seizoenkaarthouders laten zich testen, de laatste horde om eindelijk te mogen terugkeren in de Johan Cruijff Arena voor Ajax - AZ.

Terwijl ik me verwonder over de surrealistische situatie, komt de opening van het gebouw langzaam dichterbij. Via plaquettes op de muren wordt gevraagd om je legitimatie en testbarcode gereed te houden. Plots krijg ik ontzettende ‘omwissel-vibes’.

'Als ik voor Ajax een staafje in mijn neus moet laten drukken, dan moet dat maar'

Elke Ajaxsupporter die wel eens uitwedstrijden bezoekt, weet hoe het gaat. Je koopt online een kaart, maar deze ontvang je pas een dag voor of op de wedstrijddag. Op vertoon van je legitimatie en na het scannen van de barcode op je seizoenkaart, krijg je dan het fysieke kaartje. Vaak gaat dat snel, soms sluit je aan in een rij.

Zoals nu ook in Haarlem. Ook hier moet ik mij legitimeren en een barcode op mijn mobieltje laten scannen, voor ik kan worden getest. Eenmaal binnen is de rij niet minder lang. Het is alsof ik in de rij voor een attractie van een slecht pretpark sta. Achter mij twee Ajacieden die niet verwachten dat Ajax zondag de schaal al pakt.

“Als ik voor Ajax een staafje in mijn neus moet laten drukken, dan moet dat maar,” zegt de langste van de twee met een stoere glimlach. Ik ben aan de beurt en mag naar het incheckloket lopen. Daar wordt ‘omgewisseld’ en hoor ik na wat scan- en controlepraktijken in welk hokje ik getest kan worden.

Ik loop zonder zin het hoekje om en een vrouw in een blauw schort en doorzichtig masker wenkt mij al. “Goedemiddag, het is extra druk vandaag,” zegt ze. “Veel supporters van Ajax,” maakt ze mij duidelijk wat ik zelf al had opgemerkt. Daarna is het zo gepiept. Al op weg in de auto naar huis krijg ik bericht: ‘Testresultaat negatief’. Er staat een lachende smiley achter.

Omwisselen geslaagd. Hup Ajax!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >