Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Blind ziet dat Ajax zich wedstrijd na wedstrijd goed weet te focussen

Ajax is bezig aan een mooie reeks. Een prachtige reeks zelfs. Toch gaan we niet eens aanstippen hoe die reeks eruitziet, want het is van ondergeschikt belang. Prijzen pakken, dat is het hogere doel. En de handen zijn nog leeg. Focus en concentratie wordt er gevraagd en precies dat spot Danny Blind.

09 maart 2021 - 13:48
Blindpodcastcar
Hoe graag we ook willen: het is nog geen gelopen koers. Echt niet. © Pro Shots

Liefde voor Ajax maakt gelukkig nog altijd Blind en tegenwoordig is Danny als commissaris aan de club verbonden. Hij moet toezicht houden en de juiste voorwaarden scheppen waaronder mannen als Marc Overmars en Erik ten Hag succesvol kunnen zijn. Voorlopig is dat het geval.

Het is bij Ajax altijd heel simpel: als er niks werd gewonnen, moet er weer worden gewonnen en als er prijzen zijn gepakt, moeten er prijzen gepakt blijven worden. We bevinden ons nu duidelijk in scenario-B, maar medio maart is er natuurlijk nog niets beslist.

Ajax staat in de achtste finales van de Europa League, is KNVB-bekerfinalist en koploper, maar het kan alle kanten op. Toch heerst er vertrouwen. En terecht. “Het is niet moeilijk om in die flow te blijven, als je fit bent en het vertrouwen er is. Dat vertrouwen bouw je op met zeges en vorm. Dat is precies waar Ajax nu in zit. Zoiets gaat spelenderwijs,” aldus Danny in de Ajax Life Podcast.

“Er ontstaan pas problemen als er kleine blessures ontstaan. Van die pijntjes die een paar dagen nodig hebben. Daarom zie je ook dat Ten Hag spelers wat meer rust geeft of blessures goed laat helen, waardoor een speler pas na een weekje weer aanschuift.”

Het knappe is dat Ajax het seizoen ondanks vele wisselingen goed heeft aangenomen. Met name achterin wordt de rangorde nog wel eens opgeschud, noodgedwongen of niet. “Het beste is om te wisselen zoals Ten Hag dat nu doet en Louis van Gaal vroeger deed: zonder twijfel uit te spreken. Speelt Pietje niet? Dan komt Jantje erin. Dat geeft spelers zoveel vertrouwen dat ze het moeiteloos kunnen opvangen, ook als je nummer twee of drie in de pikorde bent.”

Ajax is ondanks alle moeilijkheden tijdens 2020/2021 stabieler en minder kwetsbaar geworden. Er is winst geboekt als elftal, dat is belangrijk. Het spel is wellicht niet altijd super, maar de resultaten zijn dat wel: er wordt gewonnen, gewonnen, gewonnen en soms een keertje gelijkgespeeld. Het is nu vooral ook zaak om te blijven winnen, winnen, winnen.

Blind: “Keer op keer moet vol de focus er weer op. Ten Hag is er een meester in om dit te sturen. Je moet het iedere keer maar weer doen en als je een keertje een misstapje maakt, zet de buitenwereld de druk erop. Iedere wedstrijd moet je serieus benaderen. 'Zondag is wel oké,' zeggen mensen vaak tegen me. Maar zo is het niet. Je moet het iedere keer weer doen.”

“De winst van de afgelopen jaren is dat er veel meer ervaring aanwezig is. Daley, Klaassen en Tadic maken je veel evenwichtiger en stabieler. Je moet niet naast je schoenen lopen omdat je constant complimenten krijgt. Maar het is geen gelopen koers. Integendeel. Iedereen wil van je winnen. Goed of iets minder goed spel is minder belangrijk, je moet vooral gefocust zijn.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >