Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt ons op terwijl kampioenskansen Ajax in Almelo op groen springen

De langverwachte winst (0-2) op Heracles had niet op een beter moment kunnen komen. Na drie verliespartijen achter elkaar stapte Ajax weer drie punten rijker van het veld in Almelo. En ook als winnaar van speelronde 22. Op zaterdagavond al, dankzij gestuntel van PSV.

13 februari 2021 - 20:40
Herajaverslagcar
Eerst Haller/Klaassen, daarna Klaassen/Haller!

Netto versus bruto
We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat dit seizoen sprake is van dagkoersen. Maar we kunnen ook moeilijk lopen ontkennen dat het er steeds mooier uit gaat zien voor Ajax. Het verschil met achtervolger PSV bedraagt nu zes punten. Althans, netto.

Bruto is zelfs sprake van een marge van negen (verlies)punten plus prima doelsaldo (68-15). Dit betekent dat Ajax een stootje kan hebben, jokers kan inzetten en ook een keertje gratis langs start mag. Diverse wiskundigen becijferden vorige week al dat Ajax zo’n 95 procent kans had om kampioen te worden. We durfden toen niet aan om die schatting te delen. Maar met de kennis van nu!

Ondanks de ranglijstdominantie kwam de zeventiende overwinning in 21 wedstrijden maar moeizaam tot stand, zoals zo vaak gebeurt wanneer PSV heeft gemorst. Misschien dat Erik ten Hag daarom uiterlijk onbewogen bleef toen hij de 2-2 van ADO Den Haag zag vallen.

Of kon hij niet geloven dat Michiel Kramer een omhaal maakte? Klinkt best plausibel, hoor! Hoe dan ook, met dank aan Kramer plus gemiste kansen van zowel PSV als Heracles vergroot Ajax zijn voorsprong nog maar eens. Kortom, we strepen Heracles-uit af en snel weer door!

Overigens, als we toch bezig zijn met dagkoersen: we zagen het derde doelpunt van Haller en alweer zijn vijfde assist. Impact!

VAR-check duuuuurtlang…
Wat heb jij gedaan tijdens het checken van de 0-1 van Ajax? Heb je een boek gelezen, of een studie afgerond? Een taal leren behoorde ook tot de mogelijkheden. Maarten Stekelenburg zette zijn record van kersvers oudste Ajacied ooit in de eredivisie stukken scherper. Er waren zelfs Ajacieden die uit verveling maar kroketten in de frituur hebben gegooid. Wij vragen ons dan af: met of zonder mosterd?

Zonder dollen, het duurde maar liefst 3,5 minuut voordat de openingstreffer van Davy Klaassen werd goedgekeurd. Er moest het een en ander gecheckt worden omdat Dusan Tadic zijn arm uitstak. En gedubbelcheckt. Toen moest de zaak ook nog vanuit een andere hoek worden bekeken. Tenslotte was de vraag: stond aangever Sébastien Haller soms buitenspel?

Het is geen pretje om te moeten stilstaan bij een temperatuur van -5. De aftrap werd niet zomaar vervroegd van 21.00 naar 18.45 uur, maar de gewonnen tijd werd dankzij deze uitgebreide VAR-controle haast weer ingeleverd. Gelukkig waren er nog wat extra ballen beschikbaar, waarna zowel de Ajacieden als Heraclieden in arren moede een balletje heen en weer tikten in een poging om niet te bevriezen.

Overigens stond Haller echt maar nipt ‘binnenspel’ en boze tongen zullen het screenshot met blauwe lijntjes er nog vaak bij pakken. Misschien komt Roger Schmidt er nog wel mee op de proppen. De ietwat kortzichtige Schmidt opperde na nadelige beslissingen tijdens het KNVB-bekerduel – en een vergeten meevaller – om maar te stoppen met de VAR.

Dat is een beetje gemakkelijk roepen, zeker als je eens pech hebt. Na een geluksmomentje hoor je zulke oproepen echt niet… Maar we willen wel een verbeterpuntje aandragen. De NFL-videoref heeft twee minuten om een mogelijk foute beslissing terug te draaien. Die deadline had tijdens Heracles - Ajax flink wat tijd kunnen besparen!

Neres valt vies tegen
De vriendin van David Neres vroeg zich laatst af waarom er met Oussama Idrissi nog maar eens een aanvaller werd aangetrokken. Nou, vanwege problematiek rondom Quincy Promes en omdat Ajax – helaas – niet op aan kan van manlief. De blessures volgden elkaar op bij de buitenspeler en de weg terug naar fitheid was een lange. En bovendien bezaaid met obstakels.

Helaas bleek op het kunstgrastapijt van Heracles dat Neres er nog lang niet is. Een keer kiezen voor eigen succes boven een balletje breed is niet erg. Zoiets gebeurt ook als je wel in vorm bent, maar wat Neres ‘presteerde’ tijdens de eerste helft van Heracles-uit sloeg nergens op. Maar dan ook echt nergens op.

Neres keek diverse keren toe hoe zijn man zich nadrukkelijk bemoeide met een plaagstoot, zonder in te grijpen. Zelfs meelopen leek te veel gevraagd. En in balbezit had Ajax ook al niets aan de Braziliaan. Dit maakte het klusje dat Noussair Mazraoui moest klaren er niet gemakkelijker op, want er bleven amper opties over voor de rechtsback.

Wij zijn supporter van Neres en in topvorm is hij een superspeler – we hebben ook begrip voor zijn huidige mankementen – maar als het niet vanzelf gaat, moet op z’n minst de beuk erin. Zelfs dat ontbrak eraan. We kennen Erik ten Hag als een trainer die zijn spelers graag in bescherming neemt, maar Neres had in de rust gewisseld moeten worden. En niet pas na zeventig minuten. Zo eerlijk moet je zijn.

Gelukkig liep het allemaal goed af.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >