Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Wiedemeijer over ‘handsbal’ Schuurs: ‘Volgens de regels geen strafschop’

We hielden tijdens de klassieker (0-2) even ons hart vast, toen de bal binnen de eigen zestien op de hand van Perr Schuurs plofte. Geen strafschop, zo oordeelde Dennis Higler. Commotie alom, maar scheidsrechtersbaas Reinold Wiedemeijer verklaart dat de bal terecht niet op de stip ging.

20 december 2021 - 10:45
Schuurs Klassieker 1200
Schuurs kreeg de bal via zijn eigen bovenbeen op de arm. © Pro Shots

“De regel was vorig jaar dat we hier gewoon voor floten en dan hadden we allemaal van die knullige handsballen,” vertelt Wiedemeijer aan ESPN. “Nu is gezegd dat we ons gezond verstand mogen gebruiken. Hier gaat de bal via zijn been tegen de arm. Dat gaat in een fractie van een seconde. Wij noemen dat geen onkunde en zeggen dat de bal niet met opzet tegen de arm komt. Dus wordt er niet gefloten.”

Even terug naar het bewuste moment. Reiss Nelson geeft een voorzet vanaf de linkerflank. De bal wordt licht getoucheerd door Edson Álvarez, waarna deze via het bovenbeen van Schuurs tegen zijn arm komt. Heel Feyenoord appelleert voor een strafschop en ook online wordt er veel geroepen. Toch schrijven de huidige spelregels voor dat in dit geval geen penalty moet worden gegeven.

Aanbevolen
De klassieker in roodgloeiende en mistige foto's samengevat!

“Iedere bal die via je lichaam tegen je hand komt, is tegenwoordig geen strafschop meer,” verduidelijkt Wiedemeijer. “Daar komt geen interpretatie bij kijken, het is echt een regel. We kijken daarom hoe een situatie tot stand komt. Hier gaat de bal via zijn been tegen zijn arm. Higler, die een prima partij floot, zag dat en besloot dus geen strafschop te geven.”

Met de kleinst mogelijke voorsprong op het scorebord was dat voor Schuurs een fijne constatering. Ajax won uiteindelijk met 0-2, omdat de bal aan de andere kant wél op de stip ging na een overtreding van Nelson op Devyne Rensch.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >