Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Video

Unieke beelden: Haarms neemt ons mee naar verborgen plekjes van De Meer

In onze zoektocht naar unieke beelden stuitten we op fraai beeldmateriaal van Bobby Haarms. Het clubicoon van Ajax neemt de kijker mee op een uitgebreide rondleiding door De Meer, vlak voordat het stadion in 1996 onder de sloophamer ging. Veertig minuten aan pure nostalgie.

09 december 2021 - 11:13

Als er één ding duidelijk wordt in de documentaire die door Ajax Archive werd geüpload, dan is het wel dat er in relatief korte tijd gigantisch veel is veranderd. De voetballerij is tegenwoordig een miljardenindustrie, maar wanneer we de verborgen plekjes in De Meer voorbij zien komen voelt het alsof we teruggaan naar lang vervlogen tijden.

Bobby Haarms blikt terug op de plek waar hij zijn leven lang mee verbonden is geweest. Hij toont ons de bestuurskamer, inclusief grootmoeders tapijt en vertelt verhalen over de Bordjesclub. Het spelershome heeft een gemoedelijke huiskamersfeer en in het stadion hebben alle spelers hun eigen postvak. Die worden dagelijks gevuld met stapels brieven van supporters en moeten natuurlijk beantwoord worden.

“Meestal hebben die jongens wel een vriendin of moeder die dat doet, want elke dag komt er een vracht binnen,” horen we Haarms vertellen. Kun je het je tegenwoordig nog voorstellen? Je stuurt een brief naar Dusan Tadic en krijgt enkele dagen later al een schrijven terug…

Bob Haarms
Aanbevolen
Unieke beelden: Haarms beult 'Beer van de Meer' nog één keertje af

Het stadion waarin Ajax grote successen boekte is in niets te vergelijken met de Johan Cruijff Arena. In de afgetrapte trainingszaal ligt een kunstgrasmat, die dagelijks wordt volgespoten met water. “Om brandwonden te voorkomen,” verduidelijkt Haarms. De fysiobanken zijn afgebladderd en een ultramoderne kleedkamer kenden ze vijfentwintig jaar geleden nog niet.

In de kleedkamer van Ajax zien we houten bankjes en muren met tegeltjes. Zoals je dat tegenwoordig nog wel eens ziet bij amateurclubs. Het is nostalgie pur sang. Dat Haarms stapels vol tactische aantekeningen van trainer Louis van Gaal heeft bewaard maakt het feest compleet.

Met de overgang naar de Arena in aantocht, neemt Haarms ons nog eenmaal mee door De Meer en bij ieder plekje heeft hij wel een bijzonder verhaal. De documentaire wordt afgesloten met het zingen van het Bordjesclub-lied, onder leiding van Michael van Praag.

De beelden zijn heus niet allemaal even scherp, maar juist dat maakt dat je voor veertig minuutjes afdwaalt naar lang vervlogen tijden. Veel kijkplezier!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >