Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Perfecte groepsfase voor Ajax na nieuwe zege op Sporting en dit viel op!

Ajax heeft geschiedenis geschreven! Het won als eerste Nederlandse club ooit alle groepsduels in een Champions League-seizoen. Dit speelden de Ajacieden klaar door in een verlaten Johan Cruijff Arena met 4-2 te winnen van Sporting Clube de Portugal.

07 december 2021 - 22:50
Ajaspo 1200
Allebei trefzeker, dan krijg je dit soort mooie plaatjes. © Pro Shots

Spookachtig
De voetjes op tafel, een drankje in de hand, een normale bloeddruk en geen verhoogde hartslag. Ajacieden leefden – met groepswinst al lang en breed op zak – ontspannen toe naar de aftrap van Sporting-thuis. Dat we er niet bij mochten zijn als supporters zorgde dan wel weer voor het nodige chagrijn.

De Champions League-hymne weerkaatste tegen lege tribunes, waarna het dood- en doodstil werd. De setting was ronduit spookachtig. Geen vlaggetjes en geen gekkenhuis op de tribune, maar na het eerste fluitsignaal louter het geluid van de bal, coachende spelers en de vallende regen op het gesloten dak.

Het ging vooraf veelal over de perfecte groepsfase. Het zou ook wat zijn: achttien punten behalen in zes duels. De maximale score. Dat gebeurde een Nederlandse ploeg nooit eerder. “Als je records kunt breken, dan moet je er vol voor gaan,” sprak Erik ten Hag een dag voor de aftrap. Hij wist dat het in zijn selectie eveneens voor de nodige motivatie zorgde.

Tadic wél op de bank
Ten Hag kondigde vooraf al aan niet zo rigoureus te gaan rouleren als eerder op bezoek bij Besiktas JK. De trainer wijzigde de ploeg slechts op twee plekken: Perr Schuurs voor Jurriën Timber (op scherp) en David Neres voor Dusan Tadic (rugklachten). De Serviër zat wel op de bank, dus het valt gelukkig allemaal wel mee. Dat is met het oog op AZ-thuis wel prettig.

Sporting-coach Rúben Amorim koos tegen Ajax voor een mix van jeugd en ervaring. Net als Ajax waren de Portugezen immers al geplaatst voor de achtste finale, dus liet de oefenmeester jeugdig talent aan de aftrap verschijnen. Wat te denken van de slechts zeventienjarige Esteves? De bezoekers brulden niet als échte groen-witte leeuwen, maar spinden in Amsterdam bij vlagen eerder als huiskatten. Het hoort allemaal bij de ontwikkeling van jonge spelers en precies daar was het Amorim om te doen.

Haller maakt honderdste thuisgoal in CL
Ajax kwam al na zeven minuten op voorsprong via Sébastien Haller. De spits benutte na VAR-ingrijpen een strafschop, zijn tiende groepsfasetreffer alweer. Ongekend. De openingstreffer was er sowieso eentje in de categorie ‘mijlpalen’. Het betekende namelijk het honderdste thuisdoelpunt van Ajax in de Champions League.

De teller stond voor Sporting-thuis op 77 Ajaxgoals in de Johan Cruijff Arena. Voor de ingebruikname van de Arena scoorde Ajax al 22 keer in het Olympisch Stadion. Geinig feitje: Haller was in elk van de zes groepsduels doeltreffend. Een prestatie die eerder alleen door Cristiano Ronaldo werd klaargespeeld.

Portugese verslaggever neemt Arena over
De plotselinge 1-1 van Nuno Santos zorgde voor complete gekte bij een Portugese verslaggever op de perstribune. Met schuim in de mondhoeken ging de beste man volledig los in zijn microfoon: “Goooooooaaaaaaa… – adem happen – …ooooaaaaalllllllll!” Waar je in de rest van het stadion werkelijk een speld kon horen vallen, pakte deze reporter zijn moment. Santos ontsnapte uit de rug van Schuurs en prikte uit het niks een voorzet van Bruno Tabata binnen.

Antony juicht het liefst met Neres
De verslaggever gaf echter geen kik bij de 2-1 van Antony, vlak voor rust. De Braziliaan dartelde zich een weg door de vijandelijke zestien, na ongekend geknoei in de Portugese verdedigingslinie. Een paar keer leek Antony de trekker al over te halen, maar het was wachten… een schijntrapje hier en daar, nog even wachten… nog héél even... en hangen!

Haller omarmde Antony meteen, maar die rukte zich los. De rechtsbuiten verkoos zijn rake inzet zoals zo vaak te vieren met zijn vriend David Neres, zoals te zien op bovenstaande foto. De schijnbewegingen van Antony zorgde er in elk geval voor dat Ajax met een voorsprong naar de kleedkamer vertrok.

Captain Nicóóóó
Shirt in de broek, haartjes strak in model en de aanvoerdersband strak om de arm gerold. Nico Tagliafico maakte direct na rust zijn opwachting en loste Daley Blind af, die in de kleedkamer achterbleef. Er was de afgelopen dagen best veel te doen rond de kleine Argentijn, dus een volledige helft speeltijd zal hem goed hebben gedaan. Bij afwezigheid van Blind en Tadic kreeg hij bovendien de aanvoerdersband om de bovenarm. Het manhaftig koppen bleek Nico niet verleerd.

Ajax stelt perfecte groepsfase veilig
Tagliafico zag zodoende van dichtbij hoe Ajax verder afstand nam van Sporting. Na Antony vond ook Neres het net. De linksbuiten bleef oog in oog met João Virginia koelbloedig en schoof gedecideerd de 3-1 tegen de netten. Hij kreeg de bal lekker mee van Schuurs, die een assist bijschreef. Beide spelers werden vervolgens meteen vervangen door Devyne Rensch en Davy Klaassen. Die hobbelden koud mee of Steven Berghuis haalde hard en strak uit voor de 4-1.

De bezoekers beten via de 4-2 van Tabata nog wel even venijnig van zich af. De loeiharde poeier van de aanvaller was Remko Pasveer te machtig en dat was niet zo gek. Wat vloog die bal geweldig binnen. Toch een ferme brul van Os Leões.

Gescoord werd er vervolgens niet meer en het eindsignaal was de bevestiging van een daadwerkelijk perfecte groepsfase. Een historisch wapenfeit. Eentje die we graag voor volle tribunes hadden zien worden behaald. Hopelijk zijn alle supporters er bij de achtste finales weer bij.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >