Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Matig Ajax doet Barendrecht amper pijn en dit valt op

Ajax heeft de volgende ronde van het KNVB-bekertoernooi bereikt door de amateurs van BVV Barendrecht met 4-0 te verslaan. Dat alles gebeurde in een helaas lege Johan Cruijff Arena, waarin Ajax een zeer povere wedstrijd op de mat legde. Dit viel ons zoal op.

15 december 2021 - 22:48
Ajabarverslag800
Taylor maakte de openingstreffer, waarna Ajax ver terug viel. © Pro Shots

Negen wijzigingen in basiself
Bekerpotjes dienen altijd prima om te rouleren, zeker met een belangrijke wedstrijd op komst. Erik ten Hag wijzigde zijn basiself dan ook op liefst negen plekken. Op papier een B-elftal, al zijn spelers als Nico Tagliafico, Davy Klaassen en David Neres natuurlijk niet van een B-niveau. Er stond een flinke bak aan ervaring op het veld, aangevuld met jeugdig talent in de vorm van Kenneth Taylor en Victor Jensen.  

Waar we stiekem hadden verwacht dat Jay Gorter zijn debuut voor Ajax onder de lat zou maken, daar zagen we plots Andre Onana op het opstellingenformulier verschijnen. Het was de tweede keer dat de plaspilkeeper in actie kwam sinds het uitzitten van zijn dopingschorsing. De reden? Het opdoen van ritme, voor het geval dat hij later in het seizoen écht nodig blijkt te zijn. 

Uitzwaaicomité Barendrecht
Als voetballer van Barendrecht maak je niet iedere dag mee dat je afreist naar de Johan Cruijff Arena voor een bekerduel met Ajax. De selectie van de derde divisionist werd dan ook op een uitzwaaicomité getrakteerd. Op de klanken van ‘You Never Walk Alone’ gaven de supporters hun ploeg een laatste steuntje in de rug.

Het is altijd mooi om te zien dat een amateurclub zo toeleeft naar een bekerwedstrijd tegen een eredivisionist, al werd het hele gebeuren in een flink Feyenoordsausje gedoopt. Dat is ook niet zo gek als je sportpark op zo’n tien minuutjes van De Kuip ligt. Het bekerduel gold in ieder geval als prima voorafje voor de klassieker, voor zowel Ajax als Barendrecht.

Barendrecht houdt schade beperkt
Barendrecht-aanvoerder Max van Dijk stelde vooraf tevreden te zijn met een 6-0 of 8-0-nederlaag. Alle uitslagen die lager uit zouden vallen, waren mooi meegenomen. De amateurs hadden immers niks te verliezen in de Arena. Met die mentaliteit begon Barendrecht dan ook aan de wedstrijd. Sterker nog, het kreeg zelfs de eerste serieuze mogelijkheid. Als Klaassen zich niet voor het Zuid-Hollandse schot had gegooid…

Geen stunt, maar wel een waarschuwing. Het zorgde er in ieder geval voor dat Ajax een tandje bijschakelde. Zodra het gaspedaal werd ingedrukt, freewheelden de Ajacieden zich via Taylor en Danilo naar een 2-0-voorsprong. We dachten even dat we het telraam erbij moesten pakken, maar na de twee treffers oogde het allemaal vrij tam. 

We moeten dan ook een serieus compliment geven aan Barendrecht. De amateurs speelden brutaal, gedurfd en met de borst vooruit. Dat zien we bij sommige tegenstanders in de eredivisie niet eens. Leuk feitje tussendoor: de nummer zestien van Barendrecht heet Wessel Barendregt. Vonden we leuk. Doe ermee wat je wil.

Onana een van de weinigen die kan lachen
Verder viel er weinig te lachen bij Ajax. De ploeg begon aan het tweede bedrijf zoals het de eerste helft eindigde: uitermate slordig. Klaassen verloor de bal op het middenveld, waarna Barendrecht optimaal profiteerde en zelfs de aansluitingstreffer maakte, ware het niet dat de vlag vervolgens omhoog ging voor buitenspel. Het was tekenend voor de wedstrijd van Ajax.

We gokken zomaar dat er flink wat Ajacieden chagrijnig voor hun televisie zaten. En terecht, want het was met vlagen echt heel pover wat Ajax liet zien. Het contrast met de grijns op het gezicht van Onana was dan ook groot. De doelman stond met een brede glimlach op het veld. Hij leek het wel naar zijn zin te hebben, al kan dat onmogelijk door het spel van Ajax zijn geweest.

Ajax loopt met debutanten iets uit
We beginnen steeds meer heimwee te krijgen naar de Neres die we kennen uit het sprookjesseizoen 2018/2019. We kunnen ons niet voorstellen dat al zijn talent spontaan is verdwenen, al lijkt het daar soms wel op. De Braziliaan kreeg genoeg kansen om de derde Ajaxtreffer te maken, maar liet dat keer op keer na.

Waren er dan ook leuke dingen te melden vanuit de Johan Cruijff Arena? Jazeker! Bekerpotjes dienen immers als prima podium voor jong talent. Zodoende nam Ten Hag drie jonkies op in zijn wedstrijdselectie: Youri Regeer, Amourricho van Axel Dongen en Kristian Hlynsson. Het werd drie uit drie, want het volledige trio debuteerde. 

Waar Neres het naliet om de score uit te breiden, daar deden Danilo en Hlynsson nog twee kleine duiten in het zakje. De Braziliaan tekende voor de 3-0, terwijl de debutant vanaf de stip de eindstand op het scorebord zette.  

Ze zeggen wel eens dat een slechte generale wordt opgevolgd door een goede uitvoering. Laten we daar maar op hopen dan. Ajax zal echt uit een ander vaatje moeten tappen, als het tijdens de klassieker aanspraak wil maken op drie punten.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >