Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

AZ laat Ajax in grindbak achter en dit viel op

Fantastisch in Europa, grillig in de vaderlandse competitie. Ajax liep in speelronde zestien van de eredivisie al voor de vijfde keer dit seizoen averij op. AZ won in de Johan Cruijff Arena met 1-2 en dit viel op.

Door Jordy Haak
12 december 2021 - 18:44
Verslag Ajaaz 1200
Ongeloof bij Haller. Ajax verliest met 1-2 van AZ. © Pro Shots

Ajax niet tot de max
Bij de veldinspectie zagen we de spelers van AZ ruim een uur voor de wedstrijd massaal naar hun mobieltjes turen. De reden liet zich raden: Max Verstappen was begonnen aan de allesbeslissende laatste ronde tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi. Luttele minuten later verscheen de kersvers wereldkampioen Formule 1 ook op het grote scherm in de Johan Cruijff Arena.

Geen gejuich, geen applaus. De tribunes bleven ook zondagmiddag immers leeg. In de perszaal en bij de aanwezige stewards was wel sprake van opwinding na een sensationele race, maar om 16.45 uur ging de knop om. De focus werd verlegd naar het veld, waar we hoopten dat Ajax ook tot de max zou gaan.

Helaas lukte het de ploeg van Erik ten Hag, waar Devyne Rensch de geblesseerde Noussair Mazraoui verving, in de eerste helft niet om vol gas te geven. AZ zette hoog druk en er ontstond een open wedstrijd, maar tot veel gevaar voor beide doelen leidde dat niet. Waar sportminnend Nederland eerder op de middag nog vol adrenaline naar de voorbijrazende auto’s zat te kijken, konden we in de rust van Ajax - AZ wel een Red Bulletje gebruiken om ons op te laden voor het tweede deel van de wedstrijd.

Innerlijke motivatie
Tegelijkertijd bekroop ons een akelig onderbuikgevoel. Het treffen met de Alkmaarders deed immers sterk terugdenken aan de duels met bijvoorbeeld Heracles Almelo en Go Ahead Eagles. Twee wedstrijden die beiden in een doelpuntloos gelijkspel eindigden. De stilte in de Johan Cruijff Arena, waar we alleen de regen op het gesloten dak hoorden kletteren en spelers elkaar hoorden coachen, hielp ook niet mee. Dit duel vroeg om publiek.

Dat neemt niet weg dat de honger naar drie punten groot genoeg moet zijn om ook dit soort potjes in Amsterdams voordeel te beslissen. Juist dan komt het aan op innerlijke motivatie. De wetenschap dat naaste achtervolger Feyenoord met 1-1 gelijk had gespeeld op bezoek bij FC Groningen, zou zelfs als extra brandstof moeten dienen.

Dat Steven Berghuis in de 46ste minuut pas het eerste schot op doel namens Ajax loste was veelzeggend. Dat Vangelis Pavlidis drie minuten later zelfs de 0-1 op het scorebord bracht, nog typischer. Niet voor het eerst dit seizoen had de ploeg van Ten Hag grote moeite om de motor op gang te krijgen, nadat het midweeks juist allemaal crescendo ging in de Champions League.

Ajax in de grindbak
In Europa staat er bovendien geen maat op de scoringsdrift van Sébastien Haller, maar tegen AZ liet de spits het na om zijn ploeg aan een snelle gelijkmaker te helpen. Na een prima kopbal en dito redding van doelman Jensen, had Haller de bal uit de rebound voor het inschieten. Tot ieders ongeloof slaagde hij er echter niet in om de keeper haast op de doellijn te passeren.

Ruim een kwartier voor tijd slaagde de Franse-Ivoriaan alsnog in die missie. Haller vormde het eindpunt van een lange aanval en werkte de 1-1 binnen. Dat was voor Ajax wél het startsein om het doel van AZ meer onder vuur te gaan nemen, maar juist in de enerverende slotfase viel het beslissende doelpunt aan de andere kant. 

Na een aanval via Owen Wijndal over de linkerflank, waarbij geen enkele Ajacied kordaat ingreep, kwam de bal bij de ingevallen Zakaria Aboukhlal, die de 1-2 tegen de touwen schoot. Waar de Amsterdammers juist aan het jagen waren op een ommekeer, zoals Verstappen die bewerkstelligde in Abu Dhabi, belandde de ploeg juist in de grindbak. De manier waarop had alles te maken met een gebrekkige instelling en stemt tot chagrijn.

Een doelpunt van Perr Schuurs in blessuretijd werd nog afgekeurd wegens buitenspel. Met de klassieker in aantocht kan de ploeg van Ten Hag de koppositie in de eredivisie zondagavond zelfs kwijt zijn, als PSV erin slaagt om NEC te verslaan.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >