Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Zo krijgt Ajax de Turkse heksenketel stil

Als Ajax in Zuid-Europa moet voetballen, kun je er vergif op innemen dat de term ‘heksenketel’ valt. Een begrip dat terecht is wanneer het om de aanhang van Besiktas gaat. Hoe krijg je een kolkend stadion vol uitzinnige Turken stil? Gewoon zwaaien!

23 november 2021 - 09:02
Besiktas Fans 1200
Zowel binnen als buiten het stadion gaat het er fanatiek aan toe. © Pro Shots

In Turkije is er geen fanatiekere aanhang dan die van Besiktas. Dat stelt Gerard van der Lem, die als assistent van Shota Arveladze bij Kayserispor in het seizoen 2010/2011 alle stadions in het land aandeed. Fenerbahce en Galatasaray hebben ook een fanatieke supportersschare, maar zo intimiderend als de fans van Besiktas zijn ze absoluut niet.

Van der Lem valt te bestempelen als een ervaringsdeskundige. Hij werd als speler van FC Amsterdam in stadion Giuseppe Meazza van Internazionale bekogeld met vele voorwerpen. “We kregen van alles naar ons hoofd. Aanstekers, munten, er vloog zelfs een zakmes voorbij. We moesten naar de catacomben rennen. Daar hebben we staan lachen,” vertelt Van der Lem in de nieuwste editie van ons magazine Ajax Life.

In 1993 was hij er als assistent van Louis van Gaal ook bij toen Ajax op bezoek bij Besiktas met 0-4 won. Een uur voor de wedstrijd was de sfeer in het Inönü-stadion al uitzinnig. Van der Lem raakt niet snel van slag, maar hij zag dat de spelers wel onder de indruk waren. Voor hen was het immers de eerste keer. En dus wenkte hij naar de nerveuze Ajacieden dat ze even moesten opletten.

Aanbevolen
Ajacied Marcel: ‘Wij vlogen na Besiktas-uit met de spelers terug naar Amsterdam’

Vervolgens liep hij naar de hoofdtribune, waar hij rustig een sigaartje opstak. Tot woede van de Turkse fans. “Ze begonnen te fluiten en te schelden, dus ik ging lachen en zwaaien. Werden ze nog bozer. Toen ze merkten dat ik niet bang was, werd het kabaal minder. Later hoorde ik dat onze spelers daarvan meer ontspannen werden.”

Dan rest natuurlijk de vraag welke trainer in de huidige technische staf dit kunstje kan herhalen in het Vodafone Park? “Ik zou Winston Bogarde zeggen. Of Michael Reiziger,” glimlacht Van der Lem. “Ze roken allebei wel eens een sigaartje, al mag je natuurlijk niet meer roken in het stadion. Misschien kunnen ze dan gezellig met elkaar gaan praten voor de hoofdtribune. En een beetje zwaaien.”

In de nieuwe editie van Ajax Life geven ervaringsdeskundigen als Danny Blind, Rob Alflen en Sonny Silooy nog meer tips om de Turkse heksenketel stil te krijgen. Pak het magazine er dus snel bij en lees je optimaal in richting het Europese treffen in Istanbul!

Wil jij ons magazine ook ontvangen en profiteren van andere voordelen? Sluit je dan aan bij de Supportersvereniging Ajax! 

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >