Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Stop met zondagavond 20.00 uur!

Ajax speelde tegen Go Ahead Eagles (0-0) zijn eerste thuiswedstrijd dit seizoen op zondagavond 20.00 uur. Alle thuisduels van Ajax in de eredivisie zijn tot de winterstop uitverkocht, maar zondagavond bleven toch veel stoeltjes onbezet.

08 november 2021 - 09:09
Tijden 1200
Deze foto is plots weer actueel. © Pro Shots

Er waren op papier 53.500 kaartjes verkocht, maar in werkelijkheid waren er zo’n 42.000 supporters in de Johan Cruijff Arena. Dit was vooraf al te raden, want in diverse WhatsApp-groepen werden kaartjes in overvloed aangeboden. Ook via het Twitteraccount @AKaarten wisselden supporters toegangsbewijzen onderling uit.

Ervan uitgaande dat deze kaartjes wél zijn gebruikt, bleven dus ruim 10.000 supporters thuis. Nu kun je makkelijk zeggen ‘dat ligt aan de tegenstander’, maar als seizoenkaarthouder zou dat niet uit mogen maken. In mijn ogen is het aanvangstijdstip van 20.00 uur op een zondagavond een veel grotere showstopper om niet naar het stadion af te reizen.

Waar komt zondagavond om 20.00 uur eigenlijk vandaan? Het is enkele seizoenen terug geïntroduceerd voor clubs die op donderdagavond in de Europa League een verre uitwedstrijd speelden. Deze clubs konden dan – gezien de arbeidsrustverhouding én de lange reisafstanden – een verzoek indienen om op zondagavond 20.00 uur af te trappen. Van dit aanbod maakten clubs al snel ‘misbruik’, want ook bij minder verre uitduels of zelfs thuiswedstrijden werden al verzoeken ingediend voor de zondagavond.

Dit misbruik gaat nu een stukje verder. Ditmaal omdat het betaald voetbal toch een soort van handreiking moest doen aan ESPN. Laatstgenoemde stelde zich namelijk erg professioneel op gedurende de coronaperiode door enkele miljoenen televisiegeld tóch uit te betalen. Dit ondanks het zelfstandige besluit van clubs om de competitie te beëindigen.

Waren volle stadions nou juist niet hetgeen wat we in coronatijd zó ontzettend hebben gemist? Dat riepen we toch met z’n allen in koor?

Daarnaast besloten de betaald voetbalorganisaties twee clubs rechtstreeks te laten degraderen uit de eredivisie en te laten promoveren vanuit de Keuken Kampioen Divisie. Om het Nederlandse voetbal in Europa betere resultaten te laten halen, hoeven de in Europa spelende clubs pas een ronde later in te stromen in het KNVB-bekertoernooi.

Het spelen op zondagavond is dus een goedmakertje voor het doorbetalen van enkele miljoenen en het aanpassen van onder meer de promotie-/degradatieregeling in de vaderlandse competities.

Wat levert het clubs nu dan op? Op dit moment nul euro extra. Het doorbetalen van ESPN legt ze geen windeieren. Het betaald voetbal is wel verworden tot een enorme melkkoe en het lijkt erop dat ESPN een vrijbrief van de clubs heeft gekregen om veel te bepalen. Eredivisie CV-directeur Jan de Jong stelde op 31 oktober in het Algemeen Dagblad dat clubs veel meer supporters hebben dan er in het stadion passen.

Dat kan wellicht zo zijn, maar ga dan ook op publieksvriendelijke tijden voetballen. Dat kijkt toch nét wat lekkerder dan dat je moet loeren naar halflege stadions. Waren volle stadions nou juist niet hetgeen wat we in coronatijd zó ontzettend hebben gemist? Dat riepen we toch met z’n allen in koor?

Toon als betaald voetbal dus je spierballen en speel op schappelijke tijden. Voor alle supporters. Zorg dat iedereen naar de wedstrijd van zijn of haar club kan kijken. Want de jeugd die op maandagochtend vroeg naar school moet, haalt met deze speeltijden ook thuis voor de kijkbuis het laatste fluitsignaal niet.

En zo zijn er toch weer twee extra potjes op zondagmiddag. © Pro Shots
Aanbevolen
Reactie SV Ajax op mislukte herintroductie zondagavondduels

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >