Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Reactie SV Ajax op mislukte herintroductie zondagavondduels

De Supportersvereniging Ajax voelt zich onaangenaam verrast nu twee wedstrijden van Ajax in seizoen 2019/2020 waren ingepland op zondagavond. Er ging een streep door dit plan vanwege weerstand vanuit diverse gemeenten. Dit voornemen had serieuze gevolgen kunnen hebben voor onder meer de stadionganger.

14 juni 2019 - 17:29
streepdoorlateaftrapcar
En zo zijn er toch weer twee extra potjes op zondagmiddag. © Pro Shots

Het plan was dat Ajax in februari 2020 twee keer moest aantreden op zondagavond. Dit gebeurde in de jaren negentig wel vaker. Het ging nu om de thuiswedstrijd van 16 februari 2020 tegen RKC en het uitduel met Heracles Almelo van een week later. Dit alles was een gevolg van het besluit van clubs om meer flexibiliteit te creëren in het speelschema.

En het voorstel kwam Fox Sports ook niet slecht uit, want de zondagavond is een prima tv-avond. Dit blijkt wel uit de lijstjes met goed scorende programma's. Voortaan echter geen 'Heel Holland Bakt', maar verspreid over het seizoen achttien wedstrijden in de eredivisie. Althans, dat was het plan. Daar is richting seizoen 2019/2020 snel weer een streep door gezet. Alleen na een heel verre reis voor een wedstrijd in de Europa League is verplaatsing naar de zondagavond nog een optie.

De gemiddelde tv-kijker was vermoedelijk een stuk blijer geworden van aftrappen op zondag om 20.00 uur dan de stadionganger. Het gaat om een tijdstip waardoor met name jonge supporters sneller worden uitgesloten van stadionbezoek, terwijl OV-gebruikers en uitfans in het staartje van hun weekeinde worden geconfronteerd met gereis. Dat is niet wenselijk, zeker niet als er maandag gewerkt moet worden.

SV Ajax is in eerste instantie dan ook geen voorstander van zondagavondwedstrijden. Wij zijn van plan onze leden de komende tijd te raadplegen om precies na te gaan hoe hierover wordt gedacht. Een eerste rondje peilingen op social media (Twitter, Instagram) doet vermoeden dat de meningen zijn verdeeld.

Het verbaasde ons eerlijk gezegd best een beetje dat de verhoudingen ongeveer fifty-fifty blijken te zijn, maar er is meer onderzoek nodig om precies te achterhalen hoe onze leden ertegenover staan. Het Supporterscollectief Nederland heeft recentelijk aan zowel de leden als de clubs het aanvangstijdstip van 20.00 uur voorgelegd. Daarvoor bleek geen groot draagvlak.

Wij kunnen er als SV Ajax overigens prima inkomen als pas op zondagavond wordt afgetrapt om genoeg rust te creëren na een Europese wedstrijd. Wie weet hoe het was gelopen als dit in de lente van 2017 al het geval was... En ook een tegenstander van Ajax dient voldoende rust te hebben gehad.

Wij maken ons vooral zorgen of er nu geen hellend vlak wordt betreden plus de invloed van Fox Sports op de aftraptijden. Het ging nu om twee wedstrijden per club, waarvan eentje thuis en eentje uit. Dat gaat niet door, maar de geest is uit de fles en wat wordt de volgende stap? Vaker op zondag voetballen, of zelfs op maandag? En wordt er dan ook rekening gehouden met de afstand die uitfans bijvoorbeeld dienen af te leggen?

Het zijn vooral die punten waarop we meer duidelijkheid hopen te krijgen, al is het maar omdat dit bepalend kan zijn voor het draagvlak onder alle supporters en stadiongangers in het bijzonder. Dit draagvlak wordt niet vergroot door supporters over te slaan en aanvangstijdstippen in te zetten als wisselgeld voor de veranderagenda, want dat is precies de reden dat de gemeenten zich gepiepeld voelden.

Wij als SV Ajax gaan er vanuit dat Eredivisie CV, clubs en KNVB met alle op- en aanmerkingen aan de slag gaan zodat er in de toekomst wél een supportersvriendelijk competitieprogramma volgt waarmee alle partijen, maar vooral supporters goed worden bediend.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >