Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Stoeltje 63: Ga je gang

Ik moest eigenlijk naar de wc, maar toen ik hoorde dat er weer eens een Ajaxquiz zou zijn, bleef ik toch even op m’n plek in de rust. Niet dat ik zo’n quiztijger ben. Integendeel, ik zou echt nooit overwegen om met zoiets mee te doen. Toch is het, vooral tegen wat kleinere clubs, leuk voor de o-ja-dat-was-ook-zo-momentjes uit het verleden. Zeker bij deze tegenstander, met die Marc Overmars-link.

08 november 2021 - 08:42
Stoeltjegae800
Dit Ajax zorgt voor heen-en-weer schietende emoties. © Pro Shots

Maar nee, hoor. De eerste vragen gingen over Sébastien Haller in de Champions League. Wie er nog meer had gescoord dan hij. En hoe vaak hij scoorde met het hoofd. Niks over die club met de vreemdste naam uit het betaalde voetbal, uit Deventer. Mijn blaas was best opgelucht dat ik dan toch naar de wc kon, het was wel duidelijk dat niet alleen het team enkel met zichzelf bezig was. 

Zelf had ik die middag nog wat research gedaan. Waar kwam die naam ook alweer vandaan? Het schijnt dat de club uit Deventer begonnen is als Be Quick, maar dat ze die naam moesten veranderen vanwege de naamgenoot in de provincie Groningen.  

Be Quick, wees snel, was voor Ajax nog wel een goede tip geweest. In het vijandelijk strafschopgebied waren ze dat allerminst. Eén bal op de paal en een knappe redding van de keeper is wat mij aan echte kansen is bij gebleven. De hedendaagse naam Go Ahead, ga je gang, werd niet bepaald door de Amsterdammers omarmd. 

Het wordt hoe dan ook een fascinerend seizoen. Al is het maar om te zien hoe Ten Hag dit gaat finetunen.

Zelfs in mijn gemoedelijke huis-tuin-en-keuken-vak, op de tweede ring, werd het in de laatste vijf minuten wat grimmig. Eén man stond al negentig minuten lang fantasieloos de scheidsrechter een ziekte en een geaardheid toe te belten, iets wat meestal niet zo lang standhoudt in onze zone. Nu ging het niet alleen door, maar kreeg hij zelfs bijval. Daarentegen kwam ook een enkeling opeens tegen de malloot in opstand.  

Dit Ajax zorgt voor heen-en-weer schietende emoties. Heer en meester tegen Borussia Dortmund, Besiktas JK en PSV. Schlemiel in en tegen Almelo, Utrecht en Deventer. Het wordt hoe dan ook een fascinerend seizoen. Al is het maar om te zien hoe Erik ten Hag dit gaat finetunen.  

De toevoeging Eagles wordt trouwens toegedicht aan Welshman, coach en carnavalszanger, Barry Hughes. Die het stadion, de Adelaarshorst, verbond aan de club. Een weetje van niets misschien. Toch denk ik dat een quizvraag over de obscure naam van de tegenstander, in de rust, het tij wat had kunnen keren. Al was het maar op de tribunes.  

Aanbevolen
Ten Hag mist bij Ajax de honger om wedstrijden te winnen

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >