Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Onderzoek toont aan: Ajax beste opleidingsclub van Europa

Dat Ajax een karrenvracht aan goede voetballers opleidt, weten we al lang. Onze talenten voetballen immers niet voor niets op De Toekomst. Toch is het altijd leuk om dit te zien worden bevestigd. Onderzoeksbureau CIES toont aan dat Ajax alles en iedereen achter zich laat als het gaat om het opleiden van spelers.

25 oktober 2021 - 12:40
Timber Talent 1200
Timber is één van de talenten met een waarschijnlijk mooie toekomst. © Pro Shots

Van Johan Cruijff tot Matthijs de Ligt en van Frank Rijkaard tot Jurriën Timber. Ajax heeft door de jaren heen altijd grote voetballers voortgebracht. CIES onderzocht hoe de huidige stand van zaken is. We zien dat Ajax de trotse lijstaanvoerder is van de ‘Football Observatory 2021-ranglijst’.

Daarop zien we dat momenteel 81 spelers in de 31 hoogste competities van Europa zijn opgeleid door Ajax. Een indrukwekkend aantal, waarmee de Amsterdammers clubs als Shakhtar Donetsk (75), Sporting Portugal, Dinamo Zagreb en Dinamo Kiev (allen 70) achter zich laten. Deze clubs maken de top vijf compleet.

Wat opleiden betreft, hanteert CIES de definitie van de Uefa, die stelt dat spelers tussen hun vijftiende en 21ste minimaal drie jaar bij een club moeten hebben gespeeld, om tot de eigen jeugd gerekend te worden.

Aanbevolen
Win kaarten voor Ajax - Go Ahead Eagles!

Om de cijfers extra kracht bij te zetten, is het misschien nog wel interessanter om een blik te werpen op de door CIES ontwikkelde ‘training index’. Deze lijst geeft een indicatie van het opleidingsniveau, waarin onder andere wordt gekeken naar het niveau van de club waar de speler is opgeleid, het niveau van de club waar de speler nu actief is en de leeftijd van de speler. Ook op deze lijst gaat Ajax fier aan kop.

De Nederlandse club die hier het dichtst bij in de buurt komt is Feyenoord, maar de verschillen zijn groot. In de 31 hoogste competities van Europa lopen zoals gezegd 81 door Ajax opgeleide spelers rond, terwijl er 49 afkomstig zijn van de rivaal uit Rotterdam. De volledige lijst vind je hier.

Een fijn onderzoek, dachten wij zo. Het onderstreept nog maar eens dat Ajax niet alleen op het veld goed draait, maar dat ook de voetballertjes die hun talent bijschaven op De Toekomst vaak een mooie carrière wacht.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >