Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Documentairemaker ontrafelt mysterie rond overlijden Yakubu

Er zijn van die oud-Ajacieden waarbij je bij het horen van de naam spontaan moet glimlachen. Dat geldt ook voor de in 2017 op 35-jarige leeftijd overleden Abubakari Yakubu. De oorzaak van zijn vroege dood bleef voor de buitenwereld een mysterie. Documentairemaker Gerdo Vlastuin ging op onderzoek.

22 oktober 2021 - 10:44
Yakubu 1200
Wat is er gebeurd met oud-Ajacied Yakubu? © AFC Ajax

Yakubu, de bikkelharde middenvelder met die zo prachtige naam. Hij speelde 89 officiële wedstrijden in de hoofdmacht van Ajax en mocht twee keer de kampioensschaal omhoog houden. Nee, Yakubu was niet de beste voetballer die Ajax ooit heeft gehad, maar hij was op zeker een nuttige kracht en bijzonder geliefd.

Zijn onverwachte overlijden was voor menigeen dan ook een schok. Wat er precies met hem is gebeurd bleef een onduidelijk en vaag verhaal. En juist op die vraag wil de familie Kok uit Amsterdam dolgraag een antwoord. Zij fungeerden acht jaar lang als gastgezin voor Yakubu.

Volgens berichten uit Ghana was de voormalig profvoetballer al enige tijd ziek, maar helemaal zeker wist niemand dat. Reden temeer voor documentairemaker Vlastuin om op onderzoek te gaan.

Yakubu temidden van zijn teamgenoten na het behalen van het kampioenschap in 2002. © Pro Shots
Aanbevolen
De stropdas van Yakubu

Hij sprak vanzelfsprekend met de familie Kok, maar ook met de ex-vrouw van Yakubu. Via mannen als Theo Janssen, Matthew Amoah en David Endt kwam de documentairemaker meer te weten over de mens en voetballer Yakubu, maar ontdekte hij ook dat de voormalig middenvelder omging met ‘foute vrienden’.

Uiteindelijk reisde Vlastuin af naar Ghana om meer antwoorden te vinden. In Afrika sprak hij met familieleden van Yakubu en oud-ploeggenoot Anthony Obodai. “Ik ga er verder nog niet te veel over vertellen, maar het is duidelijk niet goed afgelopen met Yakubu.”

De documentaire Yakubu is dinsdag 26 oktober om 17.20 uur te zien op TV Gelderland en wordt daarna ieder uur herhaald.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >