Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Bogarde ‘oortjetikt’ Álvarez naar contractverlenging

Het is woensdag even voor drieën. Een slang aan rode compensatiejasjes beweegt zich kronkelend richting ingang M van de Johan Cruijff Arena. In de verte klinkt een drumband. Het evenement ‘voor ons dierbaar rood en wit’ staat op het punt om te beginnen en zou hartstikke leuk worden!

28 oktober 2021 - 08:53
Blog 1200 (1)
Álvarez krijgt een dikke knuffel van zijn trainer in bijzijn van seizoenkaarthouders. © AFC Ajax

Eenmaal door het stadionpoortje vervoert de roltrap ons richting de omloop onder de tribune met de letters A-J-A en X. “Hey, daar heb je Lucky!” Het had de stem van een overenthousiast kind kunnen zijn, maar het blijkt mijn vriendin. Gezellige muziek klinkt. Hapjes en drankjes zijn gratis. Mensen vermaken zich opperbest.

Een lange rij Ajacieden wacht geduldig op het moment dat ze op de foto kunnen met de in 1995 gewonnen Champions League-bokaal. Danny Blind krijgen ze er gratis bij. De vader van Daley lacht bij elke flits keurig netjes zijn tanden bloot en lijkt alle aandacht wel lollig te vinden.

De tribunes vullen zich met de seizoenkaarthouders voor wie het unieke evenement wordt georganiseerd. Zij die afzagen van welke vorm van compensatie dan ook. Al hun voornamen komen langs op de LED-boarding langs het veld. Niemand minder dan Zweter Peense verhoogt de sfeer vanaf het veld met zijn versie van ‘Bloed, zweet en tranenuhuhuh’.

Ook Martijn Reuser is van de partij, volgens mijn vriendin nog net zo knap als midden jaren negentig.

Het is wachten op de komst van Erik ten Hag en zijn spelers, want er staat een heuse demonstratietraining op het programma. Ondertussen worden steeds meer Ajaxprominenten aangeklampt op de tribune. Ik zie onder anderen John Heitinga, Gerald Vanenburg, Eyong Enoh, Michel Kreek en Simon Tahamata.

Ook Martijn Reuser is van de partij, volgens mijn vriendin nog net zo knap als midden jaren negentig. Even in de gaten houden dus, want Reuser zit op dezelfde rij als wij. Daar staat ook Danny Blind te kletsen. Mijn maat Berry – met een tree bier boven zijn hoofd – wil passeren, maar Blind heeft het niet in de gaten. Lastig. Je wil de man die Ajax de wereldbeker bezorgde geen bierdouche geven, dus Berry wacht geduldig tot de oud-aanvoerder doorheeft dat een stapje opzij handig kan zijn.

Ondertussen wordt Sjaak Swart geïnterviewd. Die is nog altijd in vorm. Dat vindt hij vooral zelf en dat moet ook voor altijd zo blijven. Daphne Koster wordt gevraagd hoe het met de Ajax Vrouwen gaat. “We verloren onlangs met 4-1 van Feyenoord, leuk dat je erover begint.” Dat is niet wat Koster écht zegt, maar wel precies wat ík haar in mijn hoofd hoor zeggen.

Álvarez krijgt oortjetik van Bogarde en moet dan zijn contract nog verlengen...

Dan is het toch echt tijd voor de entree van Ajax’ hoofdtrainer. Ten Hag komt zwaaiend de tunnel uit en vrijwel iedereen gaat direct staan en klappen. Een man voor ons blijft demonstratief zitten, neemt een slok bier en zegt: “Het is de koning niet.”

Ten Hag is zeker de koning niet, maar de wijze waarop hij de supporters door de microfoon uitlegt hoe de training eruit gaat zien, is mooi. Vooraf vroeg ik me af of de trainer wel op dit soort evenementen zat te wachten, maar hij vervult zijn rol met zichtbaar enthousiasme. Dat is goed te zien. Ook stelt hij zijn technische staf keurig netjes voor.

“Michael, Michael, MICHAEL,” klinkt de hese stem van Ten Hag richting Michael Reiziger. De voormalig rechtsback heeft het allemaal niet meteen door. Of hij even wil zwaaien naar het publiek, zo is het verzoek van de hoofdcoach. Als dat gebeurt, klinkt dankbaar applaus. We zijn een applausmachine vandaag! Ook Richard Witschge, Alessandro Schoenmakers, Anton Scheutjens en Winston Bogarde mogen om beurten zwaaien.

Ten Hag verklapt dat Bogarde een bijzondere rol krijgt tijdens een grote rondo. De verliezers krijgen namelijk ‘oortjetik’ en die wil je niet van Bogarde hebben. Uiteindelijk is Edson Álvarez de pineut. Hij krijgt een oorvijg van Bogarde. Het schijnt dat de Mexicaan precies op dat moment overwoog alsnog niet bij te tekenen, maar onder dreiging van nog een ‘oortjetik’ wordt alles vast vloeibaar.

Dus tekent Álvarez braaf bij tot de zomer van 2025 en dat is toch een bijzonder tof moment. Nooit eerder verlengde een speler in het bijzijn van zo veel supporters zijn contract.

Had Bogarde onze Noussair Mazraoui ook niet gelijk richting tekentafel kunnen ‘oortjetikken’? Nou ja, je kunt nou eenmaal niet alles hebben. Ondertussen vraagt mijn vriendin zich af waar die knappe man is gebleven. “Die zit naast je,” probeer ik nog, wetende dat het natuurlijk over Reuser gaat.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >