Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Video

Bijzondere beelden: twintig paar kicksen van Litmanen in tuinhuisje Endt!

Klop aan bij David Endt en je bent verzekerd van mooie verhalen over Ajax. Ditmaal horen we van de voormalig teammanager hoe twintig paar voetbalschoenen van Jari Litmanen in zijn tuinhuisje belandden!

05 oktober 2021 - 10:54

Van 1997 tot 2013 was Endt teammanager van Ajax. In die rol maakte hij veel mee met de Amsterdamse club. Heel veel. Het leverde talloze anekdotes op en in zijn woning in Ouderkerk aan de Amstel beschikt Endt over een bijzondere verzameling Ajaxrekwisieten. Ieder item heeft een verhaal. Zo ook de voetbalschoenen van Litmanen.

In gesprek met BNR toont Endt een paar kicksen die de Finse middenvelder droeg in de seizoenen 1992/1993 en 1993/1994. Ja, Litmanen deed lang met zijn schoeisel. “Hij was verliefd op zijn schoenen en is een man die alles deed voor zijn gereedschap,” horen we Endt vertellen.

Het bewuste paar kicksen – afgetrapt en al – droeg de geliefde Ajacied voor het laatst in de uitwedstrijd bij Besiktas JK. Inderdaad, één van de huidige opponenten van Ajax in de Champions League. Aan de Bosporus werd het destijds 0-4 en Litmanen scoorde drie van de Amsterdamse treffers.

Aanbevolen
Maak kans op kaartje voor Ajaxevent ‘Voor ons dierbaar rood en wit’!

Een bijzonder verzamelitem op zich dus, maar het verhaal wordt nog gekker wanneer we horen dat er maar liefst twintig paar voetbalschoenen van Litmanen in het tuinhuisje van Endt lagen opgeslagen.

Het verhaal daarachter is absoluut de moeite waard om aan te horen. Het heeft alles te maken met een conflict dat ontstond tussen Litmanen en Adidas. Je kunt het je in de hedendaagse tijd bijna niet meer voorstellen, maar de middenvelder verscheurde zijn sponsorcontract, verfde de witte Adidasstrepen op zijn schoenen zwart en kocht een noodvoorraad kicksen in.

Hoe het precies zit? Dat kun je het beste uit de mond van Endt horen. Maakt het verhaal alleen maar mooier. Kijk dus vooral even naar deze bijzondere beelden!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >