Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Matig Ajax pakt volle buit in onnodig spannende klassieker en dit viel op

Ajax heeft de volle buit gepakt door Feyenoord in een matige klassieker met 1-0 te verslaan. De driepunter is ontzettend fijn en hartstikke gewenst, maar toch viel het niet mee wat de Ajacieden lieten zien tegen de eeuwige rivaal. Het had ook zeker anders kunnen aflopen…

17 januari 2021 - 18:40
Gravenberch Ajafey 1200
Gravenberch was onwijs belangrijk met zijn goal in de eerste helft. © Pro Shots

Timber geniet vertrouwen, Neres terug op de bank
Erik ten Hag begon tegen Feyenoord met dezelfde basisformatie als de wedstrijd tegen FC Twente (1-3-zege). Dus met de negentienjarige Jurriën Timber centraal naast Daley Blind en met Sébastien Haller in de punt. Een tikje voor Perr Schuurs. De verdediger tekende vrijdag een contract tot de zomer van 2025, maar moest dus wederom op de bank plaatsnemen.

Verder ontbraken Klaas Jan Huntelaar (last van kuit) en Mohammed Kudus (niet-wedstrijdfit). Het goede nieuws was het gereserveerde plekje op de bank voor David Neres. Ook Brian Brobbey nam daar plaats.

Gravenberch breekt ban in matte eerste helft
We gaan hier niet weer benadrukken hoe jammer het is dat de klassieker zonder supporters werd gespeeld, want die riedel kennen we onderhand wel. Het is wat het is, maar toch moeten we er wel écht iets over kwijt.

Net als tegen PSV (2-2) begon Ajax tegen Feyenoord ietwat tam aan het duel. Het gevoel van urgentie leek in de sfeerloze Johan Cruijff Arena te ontbreken, ondanks het vele balbezit. Zou dat in een kolkend stadion ook zo zijn geweest? De vraag stellen is 'm beantwoorden. Honderd procent zeker van niet!

Dat neemt niet weg dat het klassenverschil overduidelijk was. Ajax bewaarde het geduld en zocht veelal via Blind naar een opening. Na een dikke twintig minuten vond hij die bij Haller, die Ryan Gravenberch aan het werk zette. Die had nog heel wat werk te verstouwen, maar na een knappe kapbeweging creëerde hij voor zichzelf de ruimte om vanaf rand zestien met links raak te mikken: 1-0.

De vreugdekreten van de Ajaxspelers klonken vervolgens als muziek in de oren. Jammer genoeg beten de mannen van Ten Hag daarna niet door, maar ging het spelniveau eerder omlaag, dan omhoog.

Vooral Quincy Promes – spelend in de rug van Haller – had nogal eens ruzie met de bal, terwijl zelfs ook Blind bij vlagen te slordig in balbezit was. De concentratie leek weg te ebben en het tempo te laag. Het resulteerde zowaar in wat onnodige kansjes voor Feyenoord. Met nog een tweede helft voor de boeg was er dus genoeg te bespreken tijdens de rust...

'Hou die bal nou eens in de ploeg!'
Tijdens de rust werd rap duidelijk dat Gravenberch met een blessure in de kleedkamer achterbleef. Jurgen Ekkelenkamp kwam binnen de lijnen als zijn vervanger.

We weten niet wat er tijdens de rust is besproken, maar Ajax kwam er maar niet lekker in. Het oogde soms zelfs apathisch bij de Ajacieden en het scheelde niet veel of Steven Berghuis schoot de ploeg wakker. Onana zag de bal naast rollen, maar het was een fikse waarschuwing. Een noodkreet van Klaassen was in de lege Arena goed te horen: “Jongens, hou die bal nou eens in de ploeg!”

De smeekbede van Klaassen was aan dovemans oren, want direct erna had Ajax onwijs veel mazzel dat een treffer van Nicolai Jørgensen werd afgekeurd wegens buitenspel. Feyenoord rook dat er wat te halen viel en gezien het matige spel van Ajax was dat ook simpelweg het geval.

Ten Hag sloeg direct aan wisselen. De wel sterk spelende Noussair Mazraoui ging naar de kant voor Schuurs, waardoor Timber naar rechts verhuisde. De tegenvallende Antony werd vervangen door Zakaria Labyad. Nog iets later werd Promes verlost. Edson Álvarez kreeg weer eens minuten.

Terwijl Feyenoord een puntje rook, tikte de klok richting eindsignaal. Andre Onana bracht nog razendknap redding in de extra tijd en zag een bal op de lat uiteen spatten. Met samengeknepen billen werd de eindstreep gehaald en konden drie punten worden bijgeschreven. Maar allemachtig, wat ging het allemaal moeizaam...

Ajaxsupporters verrassen Huntelaar met stadion vol spandoeken
Het nieuws dat Huntelaar twijfelde tussen zijn twee ‘kinderen’ Ajax en Schalke 04 was verrassend. Het inspireerde Ajaxsupporters om de spits tijdens de klassieker te verrassen met spandoeken in de JC Arena. Doeken met mooie teksten, ooit uitgesproken door ‘The Hunter’ zelf.

De 37-jarige spits keek toe vanaf de tribune, maar dat hij voor een moeilijke keuze staat is helder. De supporters zijn echter ook helder in hun mening: Klaas moet zijn hart volgen, maar voor ons Ajacieden blijft hij altijd een topper. Een échte, zoals je er niet veel ziet. Daar moet je zuinig op zijn.

Daarom moest er dus iets gebeuren! Er werden flink wat kratten met spuitbussen ingeslagen. Ajaxsupporters spoten vrijdag en zaterdag vele doeken vol. Alles om Huntelaar een hart onder de riem te steken en vooral om hem te ‘helpen’ in zijn keuze. Blijf bij ons. Blijf bij Ajax. Blijf in Amsterdam. Maar wat je ook doet, het is goed.

De spandoeken stonden vol met uitspraken die Huntelaar ooit deed, zoals: “Ajax is de succesvolste club en als je dat dan zegt, vinden mensen dat niet altijd leuk”. Op zuid hing tevens een doek met een mooie boodschap voor Klaas: “Bij ons op de tribune is voor jou altijd een plekje vrij!”

Feyenoord nog langer in de wachtstand
Ajax en Feyenoord troffen elkaar zondag als koploper en nummer twee. En dat is helemaal niet zo vanzelfsprekend! De laatste keer dat de rivalen als nummers één en twee tegenover elkaar stonden, was in april 2017. Ajax zegevierde toen met 2-1, mede door die vroege rake vrije trap van Lasse Schöne. Toch wacht Feyenoord al zestien jaar op een winstpartij in de JC Arena en dat wachten duurt gezien de krappe 1-0-Ajaxzege nog wat langer.

Sorry not sorry.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >