Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dubbele tv-tip: zo werd Ajax in 1995 de beste van de wereld

De winterstop duurt dit keer gelukkig niet lang. Maar we bevinden ons nu wel precies op het nulpunt van activiteit. De batterij moet eventjes worden opgeladen om daarna weer te knallen. Hopelijk... In de tussentijd een lekkere tv-tip: Andere Tijden Sport over Ajax in 1995.

02 januari 2021 - 11:45
Anderetijdenworldcupcar
Deze prijs maakt het officieel: Ajax is de beste van allemaal! © Ajax Images

We kennen Andere Tijden Sport allemaal wel. Dit programma maakt heerlijke televisie door de achteruitkijkspiegel en dit keer is het succesvolle Ajax van 1995 aan de beurt. Het winnen van de wereldbeker dateert van 28 november, maar er is nu meer dan genoeg ruimte in de programmering.

Er worden maar liefst twee uitzendingen van Andere Tijden Sport besteed aan de triomf van Ajax in 1995. Het waren hoogtijdagen voor de club. Eerst Real Madrid (0-2) van de mat tikken en applaus van de thuissupporters krijgen om vervolgens naar Tokio te vliegen.

Twee kuchjes en... wereldkampioen! Nou ja, zo simpel ging het niet tegen Gremio, maar toch. Ajax trok na strafschoppen aan het langste eind en mocht zich voor de tweede keer de beste club van de wereld noemen. Het leidde tot een prachtige huldiging, met een prachtige speech van Louis van Gaal.

Maar het had ook heel anders kunnen lopen, want de komst van Van Gaal betekende nogal een stijlbreuk bij Ajax. En een paar jaar eerder was er niet eens geld om kerstkaarten te sturen. Dat scheelde toch weer 800 gulden... Als je ziet waar Ajax toen vandaan kwam, is een reconstructie meer dan gerechtvaardigd.

Onder meer Danny Blind, Ronald de Boer, Edgar Davids en Van Gaal zelf delen hun inzichten van toen en nu. De details van het toiletritueel van Blind klinken nu al als de moeite waard. Michael van Praag en Arie van Os, toentertijd voorzitter en penningmeester, komen ook aan het woord om het succes te duiden, maar de keerzijde van dit alles blijft zeker niet onbesproken.

Zoals gezegd heeft Andere Tijden Sport genoeg voor twee afleveringen over Ajax. De eerste wordt zaterdagavond uitgezonden, om 22.50 uur op NPO1, en de tweede aflevering is morgen (zondag) om 22.25 uur. Klinkt als de moeite waard, toch?!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >