Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt ons op terwijl Ajax grote winnaar is van januari!

Ajax is de grote winnaar van speelronde 20, Ajax is zelfs de grote winnaar van de maand van de waarheid! Door eindelijk weer eens van AZ te winnen – en wel met 0-3 – breidt de ploeg van Erik ten Hag zijn voorsprong in de eredivisie uit naar zeven punten. Wat een weelde! Misschien stiekem ook wel iets meer dan verdiend…?

31 januari 2021 - 18:34
Verslagazajacar
Handelsmerk van Antony: balletjes in de verre hoek leggen. © Pro Shots

Verse dagkoers
We hebben het donderdag opgemerkt en we doen het bij zeven punten voorsprong gewoon weer: de huidige stand van zaken in de eredivisie laat zich lezen als een dagkoers. Ja, zeven punten voorsprong en ook nog eens een beter doelsaldo is fantastisch! Maar weet je nog hoe snel Ajax vorig seizoen twee keer een bonus van zes punten liet glippen? We bedoelen maar…

Dit uiteraard neemt niet weg dat Ajax fantastische zaken heeft gedaan. Het is maar goed dat de maand van de waarheid erop zit – en Dry January ook! – want het weekeinde op de avond van de 31ste mag heus met een glaasje lekkers worden afgesloten. Met dank aan de verrassende overwinning van Feyenoord op PSV (3-1) deden de Ajacieden door zelf te winnen voor de tweede keer in 72 uur uitstekende zaken.

Het gekke is: dat zijn we helemaal niet van Ajax gewend! Meestal als de concurrentie punten verspeelt, moet je op je hoede zijn voor puntenverlies van Ajax. Althans, zo voelt het. Iedere keer weer. Dat gevoel heeft ons flink in de maling genomen.

Over wisselende emoties gesproken: weet je nog hoe slecht we Kerstmis aannamen met z’n allen? We waren na de 1-1 uit bij Willem II eventjes he-le-maal klaar met Ajax en vreesden voor een klein (of groot) drama in de maand van de waarheid. Ondertussen werd PSV al tot kampioen geschreven.

Wat een verschil kan een maandje maken… Ajax ligt momenteel zelfs op koers om kampioen te worden In De Kuip. Maar we benadrukken het eventjes: dit is dus slechts een… Juist, DAGKOERS!!

Prachtige, tactische 0-1!
Tactiek is vaak een beetje een abstract begrip. Je kunt er als een professor over praten en daar zit de gemiddelde supporter niet altijd op te wachten. Des te fijner is het als door een tactische vondst beide partijen aan hun trekken komen. Precies dat gebeurde in de vijftiende minuut van AZ - Ajax! Daley Blind speelde dit keer als linksback en speelde de hoofdrol bij de totstandkoming van de 0-1.

Twee AZ’ers wilden op de rechterflank graag van positie wisselen, Myron Boadu voelt zich nu eenmaal het fijnst in de spits, en daarom riep hij Albert Gudmundsson terug. Precies op het moment van wisselen rook Blind zijn kans. Hij vroeg – en kreeg – de bal, waarna hij opstoomde.

Is daarmee een doelpunt geboren? Nou, niet direct. De tactische liefhebber glijdt hier al van de bank, even later was het de beurt aan de doorsnee-supporter. Dit omdat Blind niet alleen tactisch goed is, maar ook beschikt over gevoel in zijn linkervoet en een goed stel hersens heeft.

Blind wachtte tot het ideale moment zich aandiende om een diagonale bal richting punt van de aanval te spelen. Ook Davy Klaassen had toen al in de gaten hoe laat het was. Sébastien Haller deed van zich spreken met nog maar eens een assist, want even later legde Antony de bal buiten bereik van de doelman in de verre hoek. Voorsprong, heerlijk! En verdiend ook!

Grinta!
Het is misschien een beetje overdreven om Edson Álvarez en Lisandro Martínez onmiddellijk tot ‘missing link’ te bombarderen, maar feit is dat Ajax de twee in de duels met AZ werkelijk waar prima heeft kunnen gebruiken! Álvarez en Martínez lieten zich in de bekerontmoeting al van hun goede kant zien. Zo goed zelfs dat in de strijd om drie punten opnieuw een beroep op hen werd gedaan.

Ze deden precies wat er zo werd verlangd! Terwijl AZ probeerde aan te vallen, stond Álvarez lekker te stofzuigeren en als er toch iets tussendoor druppelde, ruimde Martínez het wel op. De rust aan de bal bij de Argentijn willen we niet onbenoemd laten. Nee, Martínez speelde gewoon een puike wedstrijd.

Álvarez ook, hoor. Maar Martínez nog iets meer! Of zijn de meningen na ook een goede tweede helft van de Mexicaan hierover verdeeld? Luxeproblemen! Alleen de ontsnapping van Gudmundsson oogde behoorlijk gevaarlijk, maar gelukkig is hij niet de beste kopper en beschikt Andre Onana over puike reflexen! Of kopt de speler van AZ over…

Mede dankzij het solide optreden van beide ‘invallers’ waren Ajacieden specifiek en Ajax als geheel ertoe in staat om Teun Koopmeiners op te sluiten en op die manier het opbouwen onmogelijk te maken. Nee, Koopmeiners kreeg van Ajax geen enkele hint om bijtijds uit zijn escape room te ontsnappen. Ook niet toen de tijd na rust begon weg te tikken.

Iemand nog iets te zeuren?
Grappig hoe dat deze dagen toch werkt: de Ajacieden die het het zwaarst te verduren hebben gekregen, zorgden voor de beslissing in Alkmaar. We hoorden in de eerste helft: Tadic kan er niet meer van! Euhm, hallo? Tadic speelde misschien iets anders omdat niet Nico Tagliafico er constant overheen kwam, maar Blind linksachter stond en hij heeft een iets mindere turbo. Ook was er gedoe over Klaassen, maar hij blijft tenminste wel gaan.

En toen? Toen lieten Tadic en Klaassen precies zien waarom Ajax gelooft in de kwaliteiten die zij herbergen. Klaassen stond zeker 25 meter bij het doel vandaan al naar Tadic te seinen en – geen idee of de aanvoerder het daadwerkelijk zag – ontving de bal precies waar hij ‘m hebben wilde: in de doelmond.

Dankzij Klaassen werd de fantastische voorzet van Tadic gepromoveerd tot assist. Door net een klein beetje in te houden – en de bal zeker niet vol op de pantoffel te nemen – vuurde Klaassen de bal achter de weinig indrukwekkende Bizot tegen de touwen, waarmee hij Ajax een heerlijke uitgangspositie bezorgde.

Oh ja, hadden we al verteld dat Blind – voor wie werd gevreesd bij het vernemen van zijn precieze positie – in aanloop naar deze prachtgoal het spel weer verlegde? Blijkbaar zijn counters met vijf-tegen-één te simpel voor Ajax en wordt het pas echt interessant met drie-tegen-drie.

De teruggekeerde David Neres maakte het met nummer drie helemaal af!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >