Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax – RKC Waalwijk

Het nieuwe eredivisieseizoen is inmiddels een klein weekje onderweg, maar voor menig Ajacied begint zondagmiddag pas het echte werk. Dan speelt Ajax voor het eerst in hele lange tijd weer eens een officiële thuiswedstrijd. Hieronder drie dingen die je moet weten over Ajax - RKC Waalwijk!

19 september 2020 - 14:16
Dingenajarkc800
Antony weet al hoe het is om tegen RKC te scoren. © Pro Shots

Ajax in eigen huis al 21 jaar ongeslagen tegen RKC
RKC komt voor de tweede keer in korte tijd op bezoek in de Johan Cruijff Arena. In augustus verloren de Waalwijkers nog van Ajax tijdens een oefenpotje (6-1), maar deze keer staan er drie punten op het spel. Desondanks zullen de Brabanders niet met heel veel vertrouwen afreizen naar Amsterdam, want de onderlinge resultaten zijn niet bepaald hoopgevend.

RKC won in de eredivisie geen van zijn laatste 36 uitduels met Ajax. Er werd in het seizoen 2013/2014 wel één keer gelijkgespeeld op bezoek in Amsterdam. De laatste uitoverwinning op Ajax dateert alweer van 5 december 1999. Er werd destijds met 2-1 gewonnen in de Arena. Welke Ajaxkeeper toen de twee tegengoals moest incasseren? Best toevallig, dat was namelijk huidig RKC-trainer Fred Grim.

RKC-thuis grootste evenement sinds uitbraak coronacrisis
De eerste eredivisiepotjes met beperkt publiek zijn inmiddels achter de rug, maar dit weekeinde volgt wellicht de grootste test in de voetbalwereld sinds de uitbraak van de coronacrisis. Zowel Ajax, PSV als Feyenoord spelen deze speelronde in eigen huis en dat kan best wel eens een spannend meetmoment gaan worden.

“Dat de eerste speelronde goed is verlopen, is belangrijk,” zegt Paul Depla, woordvoerder namens de voetbalburgemeesters tegenover het NRC. “Maar in feite wacht dit weekeinde de grootste test. Bij Ajax – RKC komen zo’n 13.000 bezoekers, dus dat is waarschijnlijk het grootste evenement sinds de uitbraak van het virus.”

Afgezien van enkele grote demonstraties is het in coronatijd inderdaad niet ergens drukker geweest dan het aantal mensen dat zondagmiddag koers zet richting de Johan Cruijff Arena. “En dat in een stad waar de besmettingsgraad is opgelopen. Binnen zal alles veilig zijn, maar al die mensen moeten ook weer naar huis in metro’s, treinen en bussen. Dat wordt interessanter,” aldus Depla.

Van der Sar roept supporters op zich te gedragen
Het blijft een rare gewaarwording om Ajax in een beperkt gevulde Johan Cruijff Arena aan te moedigen, maar het is momenteel gewoon even niet anders. We mogen in coronatijden best een beetje blij zijn dat er in ieder geval 13.000 supporters naar binnen mogen om de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen bij te wonen.

De groep die is ingeloot voor het duel met RKC moet zich echter wel aan wat coronaregels houden, net zoals dat met de oefenpotjes ook was. Edwin van der Sar benadrukt nog maar eens dat het belangrijk is dat iedereen zich ook daadwerkelijk aan die regels houdt. “De maatregelen zijn er niet om supporters te pesten, maar om te zorgen dat het risico op besmetting zo klein mogelijk is,” legt de algemeen directeur uit.

“We proberen op een goede manier zo veel mogelijk supporters het stadion in te krijgen. En daar zijn deze eerste vier thuiswedstrijden heel belangrijk in. Daarom vraag ik ook aan alle supporters die zijn ingeloot: gedraag je, klap zo veel mogelijk en ga niet lopen schreeuwen of zingen. Dat kunnen we namelijk niet gebruiken,” aldus Sar.

Ajax en RKC trappen zondag om 16.45 uur af in de Johan Cruijff Arena.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >